Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın seçim tarihi olarak 14 Mayıs’ı işaret etmesiyle seçim çalışmları hız kazanmaya başladı.
Bunun yanı sıra dün 11’inci defa bir araya gelen 6’lı masadan henüz bir başkan adayının ismi verilmedi.
Masada gerginlik devam ederken başkan adayı için farklı isimler gündeme gelmeye devam ediyor.
Kılıçdaroğlu’na çağrı
Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce, Ankara’da basın mensuplarıyla bir araya gelerek seçim gündemi hakkında konuştu.
İnce, konuşmalarında CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun aday olmuyorsa o koltuğu bırakması gerektiğini vurguladı.
“6’lı masanın dün akşama kadar hiç konuştukları yoktu”
İnce, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın seçim tarihini açıkladığını hatırlatarak şu ifadeleri kullandı:
“Ortada anayasal tartışma var. Dün akşam 6’lı masanın da bu tartışmaya dahil olması, itiraz etmesi bizi memnun etti. Dün akşama kadar hiç konuştukları yoktu. ‘Mağdur etmek istemiyoruz, onun için buyursun aday olsun, nasıl olsa yeneceğiz’ diyorlardı.
Dün bildirilerinde ilk kez bu konuya değindiler. Türkiye bir şans devleti olamaz. ‘Ekonomi kötü, nasıl olsa yenilecek, onu mağdur etmeyelim’. Böyle siyaset olmaz, doğru değil.
Yani ‘normlar hiyerarşisi’ diye bir hiyerarşi var. En üstte Anayasa var. Anayasa’nın altında usulüne uygun yürürlüğe konulmuş uluslararası anlaşmalar var, kanunlar, yönetmelikler var, cumhurbaşkanı kararnameleri var.
Önce Anayasa’ya uygun mu, değil mi; buna bakacaksınız. Ne diyor Meclis Başkanı Sayın Şentop? ‘Komisyon raporunda ben yazmışım’. Komisyon raporu zurnanın son deliği. Komisyon raporunda yazıyor olmak, sorunu çözmez.
2014’te seçilmiş Erdoğan, 2018’de seçilmiş; 2017’deki referandumda, ‘1 kişi 2 defa cumhurbaşkanı seçilir, Meclis erken seçim kararı alırsa 3’üncüye seçilebilir’ diyor.
Anayasa’nın 101’inci maddesinde ‘Sadece Anayasa’nın 116’ıcı maddesi bir istisna getirir, Meclis yenilerse seçimi 3’üncüye aday olabilir’ diyor. Bir kural ya vardır ya yoktur.”
“Anayasa Mahkemesi’ne müracaat etmek başka”
Bunun yanı sıra İnce, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun Yüksek Seçim Kurulu’na (YSK) güvenmediği yönündeki açıklamasını hatırlatarak sözlerine şu şekilde devam etti:
“Bu kuralsız bir toplum olmak demektir. Çağdaş devlet olmaktan uzaklaşmak demektir. ‘Anayasa’ya aykırı; ama YSK kabul eder’ demek teslim olmak demektir.
‘Biz YSK’ya güvenmiyoruz, onun için itiraz da etmiyoruz’ diyorlar. Siz Anayasa Mahkemesi’ne neden itiraz ediyorsunuz? Kanunları Anayasa Mahkemesi’ne götürüyorsunuz.
Anayasa Mahkemesi’nin 15 üyesini de cumhurbaşkanı seçtiğine göre niye Anayasa Mahkemesi’ne gidiyorsunuz? Ben de güvenmiyorum. Güvenip güvenmemek başka bir şey anayasal olarak Anayasa Mahkemesi’ne müracaat etmek başka bir şey.”
“Seçimden sonra dolar 35 lira olacak”
İktidarın, seçimi kazanmak için her yola başvurduğunu dile getiren İnce şu ifadelere yer verdi:
“Kaybetme ihtimali bile EYT’yi çözdürdü. Ehliyetler geri geliyor. 10 bin oya ihtiyaç var. 20 yılın içinde hiçbir zaman böyle hesaplar yapılmamış ama kaybedecek bir iktidarı hiçbir seçim kanunu kurtaramaz.
Marketlere, üreticilere, bankalara, tekstil sektörüne, mobilya sektörüne baskı yapıyorlar. Bunun bedeli seçimlerden sonra çok ağır olur.
2018’de söylemiştim; ‘Bu seçimi yorgun Erdoğan kazanırsa dolar 10 lira olur’ demiştim. Şimdi söylüyorum; seçimden hemen sonra dolar 35 lira olacak çünkü yöntemler akıl dışı.
Üflesen yıkılacak bir iktidar varken muhalefet umut olamıyor. Çünkü çözülmüş bir sorunu tekrar çözmek için yola çıkan bir muhalefet var.”
Çağrıda bulundu
Muharrem İnce, 6’lı masaya 26’lı masa kurup, ‘sahte seçmen, ölü ve mükerrer var mı’ diye 62 milyon seçmeni inceleme çağrısında da bulundu.
“Kılıçdaroğlu cumhurbaşkanlığına aday olmuyorsa o koltuğu bırakmalıdır”
2018’de yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerini de hatırlatan İnce sözlerini şu cümlelerle sonlandırdı:
“‘Siyasi parti genel başkanı aday olmamalı’ görüşünü hiç desteklemedim. Başbakanlık varken bir siyasi partinin genel başkanı başbakan olmak ister.
Partide bir numaralı adam genel başkandır. Şimdi ülkeyi cumhurbaşkanı yönetiyor. Bir siyasi partinin genel başkanı, cumhurbaşkanlığına aday olmuyorsa o koltuğu bırakmalıdır.
Yani 2018’de Muharrem İnce cumhurbaşkanı adayıyken koltuğu bana vermeliydi hem genel başkanlığı hem cumhurbaşkanlığını. Genel başkan olarak koltukta oturacaksın, partiden bir milletvekilini cumhurbaşkanı adayı yapacaksın; bu doğru değil.
Şu anda Sayın Kılıçdaroğlu aday olmalıdır, olmuyorsa koltuğu aday yapacağı kişiye vermelidir.”