Lockheed Martin, Ukrayna’ya F-16 desteğine hazır

Almanya, ABD ve İngiltere, Rusya’ya karşı Ukrayna’ya muharebe tankları sağlayacaklarını açıkladı.

Bu kararın ardından Kiev’e savaş uçağı ve kara birlikleri desteği verileceğine ilişkin iddialar dolaşıma girdi.

Almanya’dan ret

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, bu yönde bir adım atmayacaklarını, aksi takdirde Rusya ile NATO’nun karşı karşıya gelebileceğini söyledi. ABD merkezli Lockheed Martin’den ise dikkat çeken bir açıklama geldi.

ABD’li şirket: F-16 talebini karşılamaya hazırız

Şirket, Avrupa’da bazı ülkelerin Kiev’e savaş uçağı sağlama ihtimalini dillendirirken, F-16’lara olan talebi karşılamaya hazır olduklarını belirtti.

Hollanda Dışişleri Bakanı Wopke Hoekstra, Kiev’den talep gelmesi halinde F-16 savaş uçağı tedarik etmeyi değerlendireceklerini söylemişti.

Lockheed Martin’den Frank St. John, Financial Times’a verdiği demeçte, “F-16’ların üçüncü taraf transferi hakkında çok fazla konuşma” yapıldığını anlattı.

Üretime hız verilecek

Söz konusu şirket, Kiev’e olası askeri uçak teslimatı ile ilgili görüşmelere doğrudan katılmıyor.

Ancak John, Ukrayna’ya üçüncü taraf transferleri yapmayı seçen tüm ülkelerde oluşacak boşluğu doldurmak için F-16’ların üretimini hızlandıracaklarını açıkladı.

Washington’ın endişesi: Rusya topraklarını vurabilirler

Beyaz Saray, Rusya topraklarını vurmak için kullanılabilecekleri endişesiyle Ukrayna’nın F-16 gibi modern savaş uçakları için yaptığı çağrıları reddetti.

ABD hükümetinin, Amerikan yapımı savaş uçaklarının satışını veya üçüncü ülkelere transferini onaylaması gerekiyor. Bu da Avrupa ülkelerinin Biden yönetiminden siyasi desteğe ihtiyaç duyacağı anlamına geliyor.

“Şu anda F-16’larla ilgili açıklayacak bir şeyimiz yok”

Amerikalı bir savunma yetkilisi, şöyle konuştu:

Uluslararası müttefiklerimiz ve ortaklarımızla birlikte Ukraynalılar ile ihtiyaçları ve talepleri konusunda düzenli iletişim halindeyiz. Şu anda F-16’larla ilgili açıklayacak bir şeyimiz yok.

Öte yandan Avrupalı yetkililerin, AB üyesi ülkelerin F-16’ları doğrudan Ukrayna’ya tekrar ihraç etmesinin seçeneklerden biri olduğunu söylediği aktarıldı.

Polonya, savaşın başlarında Sovyet yapımı MiG-29 savaş uçaklarını Ukrayna Hava Kuvvetleri’ne göndermeyi teklif etmişti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir