Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yapılan son değerlendirmelere göre: Yurt genelinin parçalı, yer yer çok bulutlu, Marmara’nın batısı, (Kütahya hariç) Ege, Batı Akdeniz ile Bitlis, Şırnak, Van, Siirt ve Batman çevrelerinin yağışlı geçeceği tahmin ediliyor.
Genellikle yağmur ve sağanak, Ege ve Batı Akdeniz’in yüksekleri ile Bitlis ve Van çevrelerinde karla karışık yağmur ve kar şeklinde görülmesi beklenen yağışların, bu gece saatlerinden itibaren Kıyı Ege ile Edirne ve Çanakkale çevrelerinde kuvvetli olması bekleniyor. İç ve doğu kesimlerde yer yer pus ve sis bekleniyor.
Hava sıcaklığında önemli bir değişiklik olmayacağı, mevsim normallerinin üzerinde seyretmeye devam edeceği tahmin ediliyor.
RÜZGAR
Genellikle güney ve doğulu yönlerden hafif, ara sıra orta kuvvette, Marmara’nın güneyi, Ege ve Batı Akdeniz’de kuvvetli ve yer yer fırtına şeklinde (40-80 km/sa) esmesi bekleniyor.
UYARILAR
KUVVETLİ YAĞIŞ: Yağışların, bu gece saatlerinden itibaren Kıyı Ege ile Edirne ve Çanakkale çevrelerinde kuvvetli olması beklendiğinden yaşanabilecek olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerekmektedir.
KUVVETLİ RÜZGÂR UYARISI: Rüzgârın, Marmara’nın güneyi, Ege ve Batı Akdeniz’de kuvvetli ve yer yer fırtına şeklinde (40-80 km/sa) esmesi beklendiğinden yaşanabilecek olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerekmektedir.
İSTANBUL’A KAR NE ZAMAN GELECEK?
CNN Türk canlı yayınında Göksu Öngören Özgür’ün açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Orhan Şen şunları söyledi; Yazın rahat edeceksek bu aylardan yağmur almamız lazım. Yağış alamazsak yazın zehir olur. Dolayısıyla şimdiden hazırlık yapıp bu barajları doldurmamız lazım. Bunu biz dolduramayacağımıza göre yağan yağmur dolduracak. O nedenle yağışa ihtiyacımız var. Şubat ve Mart’ın 15’ine kadar yağışlı havaların devam etmesi gerekiyor. Bu hafta Türkiye yağışlı bir hava kütlesinin etkisine girecek. Cuma sabaha karşı kuvvetli bir yağış geliyor. Marmara bölgesi de bu etkili yağışın etkisine girecek ama Güney Ege’de Çanakkale, Balıkesir’de su baskınları da olabilir.
Bu yağmur cumartesi ve pazar günleri iç kısımlara doğru ilerleyecek. İç bölgelere geldiği zaman karla karşılık yağmura dönecek. Pazartesi ve salı günleri ise Doğu Anadolu’da kar yağışı, İç Anadolu’da kar yağışı biraz süreklilik kazanacak gibi görünüyor. Tabi bir damla yağmurun bile barajlara faydası var. Bu yağış %30’ların altına düşen baraj seviyesini büyük ihtimal yukarı çıkaracaktır. Burada tabii önemli olan tarımsal ve içme suyu açısından kar yağışıydı. Kar yağışı da bu önümüzdeki hafta sonundan itibaren Anadolu’ya giriyor. Bu arada kayak merkezlerinde kar yağışı hafta sonundan itibaren başlayacak.
İstanbul kar yağışı zor geliyor. Her sene böyle oluyor. Isı havası oluyor. İstanbul çok metropolitan bir alan. Binalar, asvaltlar var. Şehir içi 5 derecenin altına düşmesi lazım ki o zaman İstanbul’a kar yağsın. Bu gelen yağış kütlesiyle İstanbul’a kar yağabilirdi ama şehir olmasaydı. Etrafına baktığımız zaman Bursa’da, Kocaeli’de yağışlar gelecek. İstanbul’da ise yükseklere kar yağışı yapabilir. Ama daha kışın ortasındayız, İstanbul’a kar yağar mı ilerleyen süreçte bakacağız.
“Bu hafta sonu Cumadan kayak merkezlerine kar yağar” diyen Prof. Dr. Orhan Şen, kayak merkezlerindeki kar kalınlığını ve kar durumunu paylaşmış, şu ifadeleri kullanmıştı;
- Palandöken 30 cm Cumartesi kar var,
- Uludağ’da 20 cm Cuma akşam ve Cumartesi kar,
- Erciyes 20 cm Cumartesi kar,
- Kartalkaya 15 cm Cuma Cumartesi kar,
- Ilgaz, Sarıkamış, Kartepe’de kar yağışı görünmüyor