‘Kılıçdaroğlu aday olmalı’

MEHTAP GÖKDEMİR- CHP İktidar Hareketi “cumhurbaşkanı adayımız kim olmalı?” anket çalışmasının çıktıları doğrultusunda rapor hazırladı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na da sunulacak raporda, “Kürt seçmenin tercihi Türkiye’nin iktidar anahtarıdır” denildi.

CHP İktidar Hareketi’nin anketinde, katılımcılara isim sorulmadı. Gönüllerinden geçen ve seçimi kazanabilecek en uygun adayın kim olması gerektiğinin belirtilmesi istendi. Çalışmaya ilişkin sonuçların yansıtıldığı raporda özetle şu değerlendirmeler yer aldı:

İKTİDAR ANAHTARI: Kürt seçmenin tercihi Türkiye’nin iktidar anahtarıdır. Yirmi yıldır mevcut AKP iktidarını ayakta tutan mütedeyyin-muhafazakar kesimlerin ve nüfusuna oranla ağırlıklı olarak iktidara oy vermiş Kürt seçmenin (ki; bu seçmen kesiminin geçmişi devrimci, halkçı, sosyal demokrat halk kesimleridir) neden bir türlü CHP ile barışıklığının sağlanmadığının incelemesi ve mutlaka sorgulamasının yapılması gerektiği parti içi her kesim tarafından düşünülmektedir. CHP, Kürt seçmenin gönlünü, politik katkısını ve oyunu alabilecek performansı sergileyebilir ve bu kitleyi asıl olması gerektiği partisine döndürebilir.

SEÇİMİ KAZANMAYA YETMEYEBİLİR: CHP’nin içinden en doğru tespit edilmiş bir cumhurbaşkanı adayının varlığı ve performansı dahi seçimi kazanmaya yetmeyebilir. 

BELEDİYE BAŞKANLARI: Sayın Ekrem İmamoğlu ve Sayın Mansur Yavaş’ın cumhurbaşkanlığı adaylıkları kamuoyunun gündeminden düşmüştür. Büyükşehir belediye başkanlıklarından herhangi birini cumhurbaşkanı adaylığı adına boşalttığımız anda başkanlık iktidar lehine değişecektir ve dengeler alt üst olacaktır.

KILIÇDAROĞLU ADAY OLMALI: Sayın Kılıçdaroğlu’nun partinin Genel Başkanı olarak cumhurbaşkanı adayı olması seçmendeki ve özellikle parti içindeki güveni artıracaktır. Sayın Kılıçdaroğlu’nun; “Kürt sorunun güvenlik politikalarıyla değil; eşit yurttaşlık temelinde yeni bir anayasal siyasal sistem içerisinde çözümlenmelidir” açıklaması konunun muhatabı olan ve ülkesini seven duyarlı yurttaşlar tarafından olumlu karşılanmıştır. Sayın Kılıçdaroğlu’nun iktidara gidecek yolun anahtar seçmeni durumundaki, toplumun sosyal ve siyasal olarak her bir farklı kategorilerde tanımlanabilecek Kürt vatandaşlarımızın oylarını çoğunlukla alabilecek bir aday olarak durmaktadır.

BÜYÜKŞEHİRLERDE ÖN SEÇİM: Ankara, İstanbul, İzmir, Bursa, Kocaeli, Manisa, Samsun, Antalya, Adana, Mersin, Hatay, Gaziantep olmak üzere kozmopolit yapıya sahip büyükşehirlerimizde milletvekili adaylarımızın mutlaka ön seçimle belirlenme

Altılı Masa bugün toplanıyor

Altılı Masa, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in evsahipliğinde bugün yapacağı toplantıda cumhurbaşkanı adayının belirlenmesine ilişkin usul ve yöntemi konuşacak.

İYİ Parti Genel Merkezi’nde saat 12.00’de başlayacak toplantıda 30 Ocak Pazartesi günü tanıtımı yapılacak hükümet programı ve seçim beyannamesi niteliğindeki Ortak Politikalar Mutabakat Metni’ne son şekli verilecek.

Altı lider toplantıda Geçiş Süreci Yol Haritası’nı da konuşacak. Altı lider iktidar olmaları halinde kabinede yer alıp almayacaklarını, alacaklarsa cumhurbaşkanı yardımcısı mı, bakan olarak mı yer alacaklarını değerlendirecek. Ancak bu konudaki kararın, ortak adayın masadan biri olup olmayacağı kararıyla da bağlantılı olacağı için daha sonra değerlendirilme olasılığı da bulunuyor.

İsim beklenmiyor

Altılı Masa kaynaklarından edinilen bilgiye göre, altı liderin gündeminde ortak cumhurbaşkanı adayının tespitine ilişkin usul ve yöntem başlığı da yer alıyor. Bu konuda masaya bir isim sunulması beklenmiyor. Yöntem kapsamında ortak adayın masadaki liderlerden biri mi yoksa dışarıdan bir isim mi olacağının yanı sıra ismin belirlenmesine ilişkin anket yapılıp yapılmayacağı konusunun da toplantıda ele alınacağı ifade ediliyor.

Kaynaklar, ortak adayın açıklanacağı tarihe ilişkin ise şubat ayının ikinci yarısından sonraya işaret ediliyor.

Altılı Masa Seçim İttifakı Komisyonu da ilk toplantısını bugün yapacak. TBMM’de anayasal çoğunluğu elde edebilmek için milletvekili seçimlerinde uygulanabilecek alternatiflere çalışacak olan komisyon bugünkü toplantıda yol haritasını belirleyecek. sinin gerekliliği önem arz etmektedir.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir