AYLİN RANA AYDİN – Çevreye, iklime karşı bilinçli, sürdürülebilir bir üretim modeli yaygınlaşıyor. Bu kapsamda tekstil sektöründe de sürdürülebilirlik alanındaki çalışmalar devam ediyor. Tekstil ve hazır giyim sektörünün çevreye önemli etkileri olduğu belirtilirken, yoğun kaynak kullanan sektörlerin de başında geliyor.
Arta Tekstil Kurucu Ortağı Arif Nalbant, “Sektörümüzdeki olumsuz çevresel faktörleri azaltmak için üretim sırasında oluşan atıkların, başka bir üretim sırasında kullanılması ve döngüsel üretim yönteminin tercih edilmesi önemli çözüm yollarından birisi olabilir. Üretimde enerji verimliliği uygulamalarının artırılması, atıkların kaynağında azaltılması çok önemli” dedi.
Nalbant, “Biz de Arta Tekstil olarak temiz ve sürdürülebilir bir çevre için tüm üretim süreçlerimizde kapsamlı bir çevre yönetimi uyguluyoruz. Su kaynaklarının korunması ve enerji güvenliğinin sağlanması amacıyla yatırımlarımızı her yıl artırarak sürdürüyoruz. 2022 yılında temellerini attığımız yeni nesil, son teknoloji arıtma tesisimizi Şubat ayında devreye alarak çevresel etkimizi minimal seviyeye indirip, su tüketimimizi de ciddi oranda düşürmeyi hedefliyoruz” ifadelerini kullandı. Nalbant, yaz sonunda tamamlayıp devreye almayı planladıkları güneş enerjisi santrali (GES) ile de elektrik enerjilerinin tamamını güneşten elde etmeyi amaçladıklarını belirtti.
Ayak izini ölçüyor
AB Yeşil Mutabakatı’na yönelik çalışmalara başladıklarını aktaran Nalbant, şöyle konuştu: “Gerek sektör gerekse kurum olarak bu mutabakata hazır olabilmek adına birçok çalışma başlattık. Enerji verimliliği ve yenilenebilir enerji çeşitliliğini artırmak, enerji tüketim verilerini toplamak için veri takip sistemi oluşturmaya başladık. İşletmemize yönelik sera gazı envanterlerinin oluşturulması için çalışmaların yanı sıra kurumsal karbon ayak izimizi raporlamaya başladık.”