Gözler faiz kararında! Altın ve Borsa yatırımcısına kritik tavsiye

Milliyet.com.tr/ÖZEL Piyasalarda yaşanan sert hareketler yatırımcının dikkatini çekiyor. Borsa İstanbul’da yaşanan düşüş panik satışlar yaptırırken piyasa tekrar yükselişe geçti. Altın ise tarihi zirveleri gördü. Peki yatırımcıya altın mı daha çok kazandırır yoksa Borsa mı? İşte detaylar… 

‘ALTINDA YENİ ZİRVE BEKLİYORUM’

Konuyla ilgili milliyet.com.tr’ye açıklamalarda bulunan Ekonomist Hikmet Baydar şu ifadeleri kullandı: “Altında bu yıl yeni zirve bekliyorum. 2074 dolar seviyesini görebilir. Gram altında ise durum biraz değişiyor. Mart ayından itibaren gaz sisteme gireceği için dolar/TL’nin güçlenme ihtimali olabilir. Eğer TL güçlenirse gram altın, ons altındaki gibi bir performans göstermeyebilir.

‘DOLAR/TL’NİN 18’İN ALTINA DÜŞMESİNİ BEKLİYORUM’

Mart ayında doğal gazın sisteme girmesiyle beraber dolar/TL’nin 18’in altına düşmesini bekliyorum. 17.40 lira seviyeleri görülebilir.”

FED’DEN FAİZ BEKLENTİNİZ NEDİR?

Fed’den 25 baz puan faiz artışı bekliyorum. Şu an ABD’de bu beklenti yüzde 80’lere çıktı. Altın fiyatları yukarı gidiyor, dolar zayıflıyor. Altında ABD’de ralli beklendiğini söylemiştim. Ons altın 1917 dolar ile güçlü direnç seviyesine giriyor. Altında yön hala yukarı ancak 1947 dolar seviyelerinden bir kar realizasyonu gelebilir.

PERŞEMBE GÜNÜ MERKEZ BANKASI FAİZ KARARINI AÇIKLAYACAK. SİZİN BEKLENTİNİZ NEDİR?

Politika faizinde bu toplantıda ben bir değişiklik beklemiyorum. Mart ve nisan ayları gibi bir değişiklik olabilir. Artırım beklemiyorum ama ufak ufak indirimlerin gelmesi muhtemel.

Enflasyonda epey bir düşüş olacak bu düşüşe paralel olarak Merkez Bankası birkaç ay içerisinde özellikle seçim öncesinde faiz indirimi yapabilir. Oran konusunda bir şey söylemek erken enflasyonun seyrine bakmak gerekiyor. Nisan ayından sonra Merkez Bankası piyasaya bir mesaj verebilir.

GEÇTİĞİMİZ YIL BORSA İSTANBUL’UN GETİRİSİ YÜZDE 180’İ AŞMIŞTI. BU YILDA BENZER ORANDA KAZANÇ OLUR MU?

“Yok, beklemiyorum. Geçen yılki artışın arkasında birkaç önemli veri vardı. Bir tanesi negatif faiz politikasıydı. Bu yüksek enflasyonla bir araya gelince insanlar paralarını korumak için borsaya yöneldiler. Borsaya yönelim hem dünyada hem de Türkiye’de gerçekleşti.

2022 yılında şirketlerin enflasyon nedeniyle nominal anlamda karları yükseldi ve değerleri de arttı. Borsada şirketlerin karlarının ciddi şekilde arttığı görüldü. Bu karların etkisi ağırlıklı olarak enflasyondan kaynaklandı.

‘BORSADAKİ ŞİRKETLERİN BÜYÜK KAR BEKLEMESİ ZOR’

Bu sene enflasyonda düşüş trendi var. Şirketlerin büyük bir kar performansı beklemesi çok zor görünüyor.

Enflasyon aşağı indikçe reel faizlere yaklaşıyor. Böyle olunca da faizlerin cazibesi geçen seneye göre biraz daha artacak. Dolayısıyla burada faizler ile enflasyon arasındaki makas daralmış olacaktır.

Dünya genelinde bu sene için büyüme beklentileri de geçen seneye göre düşüş yönlü olunca bunun da borsa performansına yansıyacağını düşünüyoruz. Borsadaki getirinin geçen seneye göre daha düşük olması olasıdır.

Bizim borsamızda ise performansın daha fazla yükselebilmesi için yabancı yatırımcıların artık piyasaya ilgi göstermesi lazım.

BORSADAKİ SON HAREKETLERİ NEYE BAĞLIYORSUNUZ?

Çok büyük dalgalanmalar var, endekste kar realizasyonuna görülüyor. Yabancıların yatırımları ise zayıf. Borsada şu anda görülen sert hareketler yurt içinde spekülatörlerin piyasadaki sürü psikolojisini kullanmak için yaptıkları bir operasyondur. Borsada görülen bu hareketler insanların panikleyip satmaları için ve trade amaçlı yapılan hareketlerdir.

BORSA YATIRIMCISINA 3 KRİTİK TAVSİYE

Borsa yatırımcısına 3 kritik tavsiyem var. Firmaların sahibi güvenilirse geleceğe yönelik bir pozisyon alınabilir. İkincisi temettü verimidir. Şirketin karını paylaşması önemli. Yatırımcılar temettü vermeyen şirketlerden uzak dursun. Diğer bir konu ise sektörün içinde bulunduğu büyüme performansıdır. Büyüme performansı yüksek ise yüksek temettü alırlar ve o yüksek temettüler ile şirketlerden güzel para kazanmış olurlar. Ağırlıklı olarak temettü verimine oynamalarında fayda var.

BIST endeksindeki grafiğe baktığımızda endeksin 3 gün içerisinde al sinyali verdiği görülüyor. Al sinyalinin geldiği yer direnç noktası. Burası 5360 puan seviyesinde. 5360 puanın üzerinde tutunmadığı sürece ben borsada yukarı yön görmüyorum. 5360 puan seviyesinin üzerinde 3 gün tutunması lazım.”

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir