MEHTAP GÖKDEMİR- CHP İstanbul Milletvekili, anayasa profesörü İbrahim Özden Kaboğlu, milletvekili seçimi ile cumhurbaşkanı seçimini düzenleyen kanunlardaki farklı hükümler nedeniyle seçim kararının ardından “60 mı, yoksa 90 günlük sürede mi” seçime gidileceğine ilişkin tartışmada, AK Parti’nin “yeni kanun hükmü geçerlidir ve süre 60 gündür” tezine karşı çıktı. Kaboğlu, 2018 yılında her iki kanunda da değişiklik yapıldığını hatırlatarak, “Yasa koyucu her iki seçimin yenilenmesi halinde seçim sürelerini 60 gün olarak belirlemek isteseydi, değişiklikleri yaparken 90 günlük süreyi düzenleyen hükmü yürürlükten kaldırması gerekirdi” dedi.
Kaboğlu, Milliyet’e yaptığı değerlendirmede özetle şunları söyledi:
“Eğer yasa koyucu her iki seçimin yenilenmesi halinde seçim sürelerini 60 gün olarak belirlemek isteseydi, hem 2839 (Milletvekili Seçimi Kanunu) hem de 6271 (Cumhurbaşkanı Seçimi Kanunu) sayılı kanunlarda 2018 yılında değişiklikler yaparken 90 günlük süreyi düzenleyen hükmü açık olarak yürürlükten kaldırması/ilga etmesi gerekirdi. Bu TBMM’nin kendi seçimini yenilerken Cumhurbaşkanı seçiminin hem baskın seçim kararıyla yapılmasının önüne geçmektedir hem de çok geç bir tarih belirleyerek Cumhurbaşkanı seçimlerinin de yapılmasını iyice öteleme keyfiyetine gitmesini önlemektedir. Yoksa Milletvekili Seçimi Kanunu’nun Cumhurbaşkanı’nın seçimlerin yenilenmesi kararı vermesi halinde seçimlerin, kararın alınmasından sonraki 90. günü takip eden Pazar günü yapılmasına ilişkin “özel hükmü” kaldırmamaktadır. Ayrıca dikkat edilirse Cumhurbaşkanı Seçimi Kanunu’nun hiçbir yerinde seçim kararının kim tarafından alındığı da belirtilmemektedir.
‘Ayrı düzenleniyor’
Oysa diğer kanun hükmü, seçim kararının TBMM ve Cumhurbaşkanı tarafından alınması hallerini ayrı ayrı düzenlemektedir. Her iki yasadaki hükümlerin Anayasanın yürürlükteki 116. maddesinin nasıl uygulanacağını gösteren kurallar olduğu da ortadadır. Anayasanın 116’ıncı maddesi Cumhurbaşkanı ve TBMM’ye ayrı ayrı seçimleri yenileme kararı verdiğine göre ilgili yasa hükümleri okunduğunda buna uygun olarak seçim sürelerinin farklılaştığı görülmektedir. Meclis seçime gidilmesine karar verdiğinde 6271 sayılı Kanun hükmüne göre seçim süresi 60 gün, Cumhurbaşkanı karar verdiğinde ise seçim süresi 2839 sayılı Kanun hükmüne göre 90 gündür.
Beş yıllık sürenin dolmasından önce TBMM’nin seçimlerin yenilenmesine karar vermesi, bu yöndeki siyasal gerekliliğin (halkın hakemliğine gidilerek çözülmesi gereken önemli bir siyasal kriz başlangıcının) varlığına işaret etmektedir. Bu itibarla 60 günlük sürenin belirlenmesi seçimlerin oldu bittiye getirilmesi ya da çok sürüncemede bırakılmasına izin vermemekte ve siyasal sorunların ölçülü bir sürede hem yasama hem de yürütme seçimlerinin tamamlanmasıyla çözülebilmesini sağlamaktadır. Cumhurbaşkanının karar alması halinde seçim takviminin 90 güne çıkması ise cumhurbaşkanının bu kararı gerekçesiz şekilde kullanmasından kaynaklanan bir zorunluluktan kaynaklanmaktadır. Örneğin 2. döneminde olan ve TBMM karar almadığı sürece tekrar aday da olamayacak Cumhurbaşkanı’nın keyfi bir kararla yasama organı seçimlerini yenileyerek herhangi bir seçim hazırlığı olmayan TBMM’nin yeniden demokratik yollarla kurulabilmesi için ihtiyaç olan süreyi sağlamaktadır.”
‘Yurt dışı harcını kaldıracağız’
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, “Yurt dışına çıkış harcı”nın kaldırılacağı vaadinde bulundu. CHP lideri, Twitter hesabından yaptığı açıklamada “Yurt dışına çıkışta alınan ‘Yurt Dışına Çıkış Harcı’ adını verdikleri haracı, altı ay sonra kaldıracağız. Böyle çok sayıda utanç verici uygulama var ülkemizde, hepsi tarihin çöplüğüne gidecek” ifadelerini kullandı. –HABER MERKEZİ