Suç duyurusunun ardından Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı İsveç’teki provokasyonda yer alanlar hakkında soruşturma başlattı. Başsavcılık açıklamasında “Soruşturma kapsamında Ceza İşlerinde Karşılıklı Adli Yardım Avrupa Sözleşmesi hükümleri çerçevesinde; yapılan eylemler nedeniyle soruşturma başlatılıp başlatılmadığı, eylemleri gerçekleştiren faillerin tespit edilmesi, delillerin toplanarak Cumhuriyet Başsavcılığımıza gönderilmesini içeren istinabe talebi, sözleşmeye taraf olan İsveç adli makamlarına gönderilmiştir” denildi.
‘Kınayarak kaçamazlar!’
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Stockholm’deki olayı ırkçı ve nefret suçu içeren bir eylem olarak nitelerken, bu toplanmanın şehrin merkezinde ve herkesin görebileceği bir yerde yapıldığını belirtti, “İsveç’in burada sorumluluğu var buradan kaçamazlar. Hele hele kınayarak hiç kaçamazlar” diye konuştu. “Buna tepkisiz kalamazdık” diyen Çavuşoğlu, “İsveç’in Ankara Büyükelçisi’ni arkadaşlarımız bakanlığa çağırarak gerekli tepkiyi gösterdiler. Aynı şekilde Stockholm Büyükelçimiz de Stockholm’de girişimlerde bulunarak Türkiye’nin tepkisini iletti” dedi.
Şentop mevkidaşıyla görüştü
TBMM Başkanı Mustafa Şentop da, terör eylemi sonrası 17 Ocak’ta Türkiye’ye yapacağı ziyaretini iptal ettiği İsveç Meclis Başkanı Andreas Norlen ile telefon görüşmesi gerçekleştirerek Türkiye’nin tepkisini iletti. Şentop görüşmede, “Bu eylemi kabul edilemez buluyor ve şiddetle kınıyoruz. Eylemin faillerinin tespit edilerek gerekenin yapılmasını acilen bekliyoruz” dedi. Norlen de, “Stockholm’deki görüntüleri görünce rahatsız oldum hatta tiksindim” ifadelerini kullandı.