Aslıhan Altay Karataş- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Çankaya Köşkü’nde düzenlenen “Hedef 2053 Net Sıfır Emisyon AR-GE ve Yenilik Atılımı” koordinasyon toplantısına katıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, toplantıda özetle şunları söyledi:
İFTİHAR VERİCİ: Başbakanlığım döneminde uzun vadeli bilim ve teknoloji politikalarımızı planlamak üzere düzenli olarak Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulu toplantılarımızı yapıyorduk. Yılda iki defa periyodik olarak yapılan bu toplantıların başkanlığını bizzat yürütüyordum. Ülkemizin bilim ve teknolojide bugün geldiği seviyede, kurulumuz bünyesinde yürüttüğümüz çalışmaların çok önemli rolü olduğuna inanıyorum. Bilhassa nitelikli araştırma geliştirme kaynağı, elektronik devlet projesi, üstün yetenekli bireylerin eğitimi, enerji teknolojileri, medikal, biyoteknoloji ve ulusal yenilik gibi alanlarda gerçekten iftihar verici neticeler elde ettik.
ARTIK GIPTAYLA BAKAN ÜLKE YOK: Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne geçtikten sonra aynı işlevi görmek üzere Bilim Teknoloji ve Yenilik Politikaları Kurulumuzu oluşturduk. Tabi bu arada ülkemizin öncelikleri de değişti. Bundan 20 yıl, 15 yıl, 10 yıl önceki hedeflerimize ulaşmakla kalmadık, çoğu alanda daha ötesine geçtik. Bilim ve teknolojinin lokomotifi olan savunma sanayindeki başarılarımız, bunun en önemli ispatıdır. Ülkemizin 81 vilayetine yayılan bilim ve teknoloji faaliyetlerinin her gün yeni çıktılarıyla karşılaşıyoruz. Artık dışarıya gıptayla bakan bir Türkiye değil, çalışmaları ve başarıları mercek altına alınan bir Türkiye var.
GÜÇLÜ BİR GİRİŞ YAPIYORUZ: Ülkemizin demokrasi ve kalkınma atılımlarının sembolü olan 2023, bu doğrultudaki büyük emek verdiğimiz projelerden önemli bir kısmının sonuçlarını göreceğimiz bir sene olacak. Türkiye Yüzyılı’na bilim ve teknolojide kat ettiğimiz mesafe sayesinde güçlü bir giriş yapıyoruz. Şimdi gözümüzü 2053’e diktik. Yavaş yavaş hedeflerini oluşturmaya başladığımız 2053 vizyonumuzu, dünyanın tamamıyla birlikte ülkemizi de yakından ilgilendiren yeşil kalkınma atılımlarının etrafında şekillendiriyoruz. Yeşil kalkınma omurgası üzerinde inşa ettiğimiz 2053 vizyonumuzu da tıpkı bugünkü başarılarımız gibi yine bilim ve teknolojinin rehberliğinde hayata geçireceğiz.
ORTAK BİLİM POLİTİKASI: Hedefimiz 2053’te Paris İklim Anlaşmasıyla taahhüt ettiğimiz net sıfır emisyonuna ulaşmaktır. Dünyadaki gelişmeler her ne kadar tüm taraflar için Paris İklim Anlaşmasında belirlenen hedeflere ulaşmayı zorlaştırıyor olsa da biz kendi programımıza bağlı kalacağız. Avrupa ülkeleri başta olmak üzere batının kendilerinin dahi uymadığı şartları bize dayatma konusundaki maharetlerini yaşadığımız tecrübelerle gayet yakından biliyoruz, en büyük ihracat pazarımız olan AB’nin şimdiden bu doğrultuda yasal düzenlemeler yapmaya başladığını da görüyoruz. Bunun için kaynaklarımızı etkin kullanarak araştırma geliştirme ve yenilik faaliyetlerini destekleyerek 2053 net sıfır emisyon hedefimize doğru yolumuza devam edeceğiz. Yeşil kalkınma gibi iddialı bir başlıkta mesafe kat etmek için tüm bu çağrı ve desteklerin ortak bir bilim ve teknoloji politikası çerçevesinde yürütülmesi şarttır. Önümüzdeki dönemde TÜBİTAK başta olmak üzere bu konuda ciddi birikimi ve deneyimi olan kurumlarımızı etkin şekilde değerlendireceğiz. Hedef 2053 net sıfır emisyonu programı bu çerçevede yürütülecek araştırma geliştirme ve yenilik atılımlarını bizzat takip edeceğiz.
Çaçan için başsağlığı
Cumhurbaşkanı Erdoğan, hayatını kaybeden Burhan Çaçan için “Türk halk müziğinin değerli isimlerinden Burhan Çaçan’a Allah’tan rahmet diliyor; ailesine, sevenlerine ve tüm sanat camiamıza başsağlığı dileklerimi iletiyorum” mesajını paylaştı. MHP lideri Devlet Bahçeli de Çaçan için başsağlığı mesajı yayımladı.
‘Teknoloji merkezi olduk’
ENDİŞENİZ OLMASIN: Dün sadece bilimin, teknolojinin, üretimin pazarıydık. Bugün bilimin, teknolojinin, üretimin önde gelen merkezlerinden biri haline geldik. Yarın tüm bunların kaynağı konumuna yükseleceğiz, bundan hiç endişeniz olmasın. İşte o zaman emin olun biz böyle davranmayacağız.
TÜM İNSANLIĞA SUNACAĞIZ: Elimizdeki tüm imkanları ve kaynakları, kendimizle birlikte tüm insanlığın hizmetine sunacak bir anlayışla hareket edeceğiz. Salgın döneminde yaptıklarımızla bunu ispatladık. Rusya Ukrayna Savaşı dönemindeki duruşumuzla ve Tahıl Koridoru başta olmak üzere gerçekleşmesini sağladığımız olumlu gelişmelerle bunu ispatladık. Elimizdeki bilim, teknoloji, savunma imkanlarını dost ve kardeş tüm ülkelerle, tüm mazlumlarla, mağdurlarla paylaşarak bunu ispatladık.