TTK İşletme Müdürü’nden Amasra uyarısı: Yangının sönmesi  3 aylık süreci bulur

Önder Yılmaz – Yangının sürdüğü ocakta “tam sızdırmazlık sağlanamadığını” belirten Kapuağası, “Şimdi, istediğimiz verilere az çok ulaştık, CO değerlerinde düşüş sağladık, oksijen değerlerinde de düşüş sağladık ancak bir miktar oksijen değeri 2.4 gibi seviyelerde. Ancak bunlar tamamen sıfırlandıktan sonra biz o kısmı dört haftalık bir soğuma sürecine terk edeceğiz, sonra barajları açabiliriz” dedi. Kapuağası, sızmanın nedeninin ise “arazideki çatlaklardan” kaynaklandığını bildirdi.

Komisyon üyelerinin ocağa en erken ne zaman inileceğine ilişkin soruları üzerine Kapuağası, şunları kaydetti: “Sızdırmazlığı tamamen sağladıktan sonra, oksijenin baraj arkalarında tamamen 0’ı ve CO’nun yani karbonmonoksitin de aynı zamanda baraj arkalarında 0 değerini gördükten sonra dört haftalık bir soğuma sürecine bırakmamız lazım. Çünkü barajları açtığımızda tekrardan bir havalandırma yapmak zorundayız. Biz sönmediği durumda mevcut metan birikimini o bölgeye göndermiş oluruz, ikinci bir patlamaya sebep vermiş oluruz. Yani üç ay sürebilir bu durum.”

‘Barajlar hatalı’

TTK’dan emekli İş Sağlığı Güvenliği Uzmanı Nevzat Ünlü “Bu barajlar bildiğimiz usullerle ve yöntemlerle yapılmamıştır, taş tozu torbaları dizilerek bir baraj yapılmıştır, bunun hava tutması zaten mümkün değil” dedi. Ünlü madendeki yangının kömür değil, işletme içindeki ahşap malzeme ve elektrik tertibatı yangını olduğunu savundu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir