Ozonosfer ya da ozon tabakası, stratosferin üst kısmında bulunan ve Güneş’ten gelen zararlı ışınların yer yüzüne ulaşmasını engelleyen koruyucu tabakaya deniyor.
Bu tabakanın zarar görmemesi oldukça önemli, çünkü Güneş’ten gelen ve son derece ölümcül olan UV-B ve UV-C ışınları bu tabaka sayesinde engelleniyor. Ancak Dünya’dan salınan kimyasal gazlar nedeniyle ozon tabakası sürekli olarak inceliyor.
BM: Ozon tabakası normale dönebilir
Birleşmiş Milletler, ozon tabakasının korunması için yapılan çalışmaların işe yaradığını ve iyileşmenin on yıllar içerisinde gerçekleşebileceğini açıkladı.
Bu kapsamda, ozon tabakasına zarar veren kimyasalların kullanımının durdurulması için 1987 yılında yapılan anlaşma başarıya ulaşıyor.
Mevcut politikaların sürdürülmesi halinde, tabakanın; Antarktika üzerinde 2066’da, Kuzey Kutbu üzerinde 2045’te, diğer yerlerde ise yaklaşık 20 yıl içinde 1980 yılı değerlerine dönmesi bekleniyor.
Güneş’ten gelen ultraviyole radyasyonun çoğunu emen ozon tabakası, 1970’lerde incelmeye başlamıştı.
Ultraviyole ışınların DNA’ya zarar verebileceği ve güneş yanığı oluşturarak cilt kanseri gibi uzun vadeli riskler oluşturabileceği belirtiliyor.