MELTEM GÜNEŞ/ANKARA- Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, çeşitli meslek gruplarının sıfır atık kapsamında neler yapabileceğini anlattı. Bakanlığın önerilerinde, toplumsal farkındalığın ilk önce eğitimle ve küçük yaşlarda başladığı belirtilerek, bu kapsamda, öğretmenlerin öğrencilerine sürdürülebilir bir çevrenin önemini, sıfır atık yaklaşımını benimsetmeleri ve kendilerinin de bilfiil uygulamalarının gerekli olduğu ifade edildi.
Terzilerin kıyafet, elbise, çanta yaparken en az fire ile üretim yapması, tekstil atıklarından yeni ürünler yapılması önerildi.
Bakanlık, avukat ve mimarların ise gereksiz kağıt kullanımından kaçınarak atık yönetimine katkı sunabileceklerini belirtti. Ayrıca mimarların, atıkları türüne göre biriktirilebilecek alanları yapılar plân aşamasındayken tasarlayabileceklerini belirterek, herhangi bir yapı için tasarım aşamasında atıkların yönetimine ilişkin çözümlerin üretilmesinin sonradan bir sisteme adapte olmaktan çok daha kolay ve verimli olduğu vurgulandı. Mobilyacıların ürünleri tasarlarken eski ya da artık kullanılmayan koltukları değerlendirmesi, eski ürünlerin yeniden kaplanması, şekil verilmesi veya boyanarak değerlendirilmesine öncelik vermesi istendi. Ahşap başta olmak üzere çeşitli kaynakların gereksiz kullanımının da önüne geçilmesine dikkat çekildi.
Kuaförlere uyarı
Kuaför ve berberlerde müşterilere uygulanan işlemlerde kullanılan ürünlerin birçoğunun tehlikeli ve kimyasal madde içerdiğini hatırlatan bakanlık, kuaförlerin tehlikeli atıkları diğer atıklardan ayrı toplamasını istedi. Bahçe görevlilerine yönelik ise kurumuş yaprakların, budanılan dalların, çim, sebze kalıntılarının çöpe atmak yerine ayrı biriktirilerek, bahçede kompost (organik gübre) elde edilebileceği önerisinde bulunuldu.