Meclis Başkanı Mustafa Şentop, Avusturya’da CNN Türk’ten Dicle Canova’nın sorularını yanıtladı. Şentop, “Avusturya ile Türkiye arasındaki ilişkiler bir dönem inişli çıkışlı seyrediyordu. Ama son zamanlarda ilişkiler iyi bir noktaya geldi, iyi bir düzeyde seyrediyor.” dedi.
FEZLEKELERDE SON DURUM
Fezlekelerle ilgili konuşan Şentop, “Karma Komisyonu’nun gündemine müdahale etme imkanı yok Meclis Başkanlığı’nın. Şu son süreçteki dosyalar dahil olmak üzere Karma Komisyon’daki süreçlerinin zaman aldığını görüyoruz. Milletvekili dokunulmazlığı, vekilleri koruyan bir zırh değildir. parlamentoyu koruyan bir müessesedir.” ifadelerini kullandı.
HDP’Lİ GÜZEL’İN DURUMU
HDP Milletvekili Semra Güzel’in durumuyla ilgili bilgi veren Mustafa Şentop, “Genel Kurul gündemiyle ilgili genel şeyler söyleyebilirim. Bu hafta Meclis’te normal görüşmeler yapılacak. 5 Aralık’tan itibaren bütçe görüşmeleri başlayacak, 16 Aralık’a kadar devam edecek. Bütçe görüşmeleri sırasında başka konuların görüşülmesine imkan yok. Bütçe sonrasına kalmış olur.” ifadelerini kullandı.
BAŞÖRTÜSÜ DÜZENLEMESİ
Başörtüsü düzenlemesiyle ilgili değerlendirmelerde bulunan Şentop, “Kesin bir tahminde bulunmak doğru değil ama yapılan açıklamaları dikkate aldığımız zaman Meclis’ten geçer diye düşünüyorum. Referanduma da sunulabilir… Şu anda vakit var takvimlendirmeye.. Ama tabii arzu edilen şey referanduma gerek kalmadan Meclis’ten geçmesi.” şeklinde konuştu.
ALTILI MASANIN ANAYASA TEKLİFİ
6’lı masanın anayasa teklifiyle ilgili konuşan Şentop, “Tabii o seçim sonrası ortaya çıkacak tabloya bağlı. Türkiye’nin yeni anayasa değil, anayasa değişikliğine ihtiyaç var. Sistem değişikliği bir kaç partinin bir araya gelip yapabileceği bir şey değil.” dedi.
EYT DÜZENLEMESİ
Çok merak edilen EYT düzenlemesiyle ilgili soruya da yanıt veren Şentop, “16 Aralık’ta bütçe son günü olacak. Ertesin günden itibaren bir takvimin sığdırılabilmesi mümkün. Önemli olan kanun teklifinin Meclis Başkanlığı’na verilmesi ve takvimin belirlenmesidir. Daha önceki yıllarda bütçe bittikten sonra Meclis’in bir ya da iki hafta çalıştığını biliyoruz. Ara verme kararı olmazsa çalışır.” ifadelerini kullandı.
SEÇİM TARİHİ
Erken seçim tarihiyle ilgili tartışmaları değerlendiren Şentop, “Meclis’in çalışması ile ilgili hukuki olarak sınır yok. Ama Meclis’teki vekillerin seçim çalışmalarını yürütmek için Meclis çalışmalarının seçime bir kaç ay kala durdurulması yönünde eğilim var. ÖSYM’nin açıkladığı tarihle ilgili yorum yapmak için başka verilere de ihtiyaç var. Mutat ilan vakitleri bunlar. Bu vakitlerde daha önceki yılların takvimine benzeyen bir takvim. ÖSYM kendine göre bir sınav tarihi açıklamış gibi. Seçim günü ile ilgili tarihi dikkatten kaçırmış olabilirler. Seçimler 18 Haziran’dan daha sonra olamaz. Seçimlerin 3-5 gün, bir hafta, iki hafta öne alınması erken seçim nitelendirmesi yapmak için yeterli değil. Hukuken evet ama siyaseten erken seçim demek için seçim tarihinden uzaklaşan bir tarih olması lazım. Ben zamanında olacağını düşünüyorum.” dedi.