AYDIN HASAN Ankara – Dışişleri Bakanlığı’nın metninde, “Bölgede ülkemizi göz ardı etmeye çalışan hiçbir platform ve projenin başarılı olma ihtimali yoktur. ABD’nin EastMed doğal gaz boru hattı projesinden desteğini çekmesi de bu durumu ortaya koymuştur. Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki kıta sahanlığının sınırları 2020 yılında BM’ye bildirilmiştir” vurgusunda bulunuldu.
Girişimci ve İnsani Dış Politika kitapçıklarında; 2020 ve öncesinde dış politika gündeminde öne çıkan konular içinde ilk sırada Suriye, Irak ve göç krizi yer alıyordu. Ancak 2020 yılında yaşanan gerilimin ardından 2021, 2022 ve 2023 yılına ilişkin Dışişleri Bakanlığı’nın kitapçığında; ilk üç sırada Doğu Akdeniz, Kıbrıs ve Yunanistan konuları yer aldı.
Kitapçıkta, Ankara’nın AB’den beklenti ve talepleri de sekiz başlıkta sıralandı. Buna göre Ankara, Brüksel’den 18 Mart Mutabakatının güncellenmesi, katılım perspektifinin güçlendirilmesi, reform gündeminin desteklenmesi, yüksek düzeyli diyalog toplantılarının yeniden başlaması, vize muafiyet sürecinden ilerleme sağlanması, Gümrük Birliğinin güncellenmesi, terörle mücadeleye destek ve göç işbirliğinin adil bir zemine oturtulmasını bekliyor.