Yeşil turizm için örnek sertifika

DUYGU ERDOĞAN- Pandemi döneminde ‘Güvenli Turizm Sertifikasyonu’nu uygulayarak örnek bir çalışmaya imza atan Türk turizmi, iklim krizine karşı da dünya turizmine yol gösterici olacak. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın hayata geçirdiği program, Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı (TGA) tarafından yürütülüyor. Tıpkı güvenli turizm çalışmasında olduğu gibi denetleme ve sertifikasyon sistemi uygulanıyor. 

Bu kapsamda Türkiye, sürdürülebilirlik standartlarının en üst akreditasyon kuruluşu olan Global Sustainable Tourism Council (GSTC) ile işbirliği anlaşmasına imza attı. Böylelikle Türkiye ve GSTC sürdürülebilir turizm alanında ilk defa hükümet nezdinde ulusal bir program geliştirmek üzere anlaşma yaparak dünyaya örnek oldu. Halen 61 tesis bu sertifikayı almak adına ön denetim aşamasında bulunuyor.

Üç aşamalı 

GSTC sürdürülebilir konaklama kriterleri baz alınarak hazırlanan Yeşil Turizm Sertifikasyon Programı’na (TR-I), üç aşamalı geçiş sağlanacak. Bu kriterler çevre, kültürel değerlerin korunması, çalışma ekosistemi, cinsiyet eşitliği gibi alanları kapsayan hedefler içeriyor. İlk aşama olan ‘Green (Yeşil) Türkiye’ ile 2023 yılı sonuna kadar GSTC kriterlerine yüzde 30 uyum hedefliyor. “Green&Blue (Yeşil ve Mavi) Türkiye’ aşamasıyla 2025 yılı sonuna kadar hedeflere yüzde 70 uyum amaçlanıyor. ‘Sustainable (Sürdürülebilir) Türkiye’ aşamasıyla ise 2030 sonuna kadar tüm uyumun gerçekleştirilmesi hedefleniyor. Tüm kriterlere uyum sağlayan turizm işletmeleri 2030’u beklemeden sertifikalarını alabiliyor.

 Seyahat trendine yansıyor

Dünya genelinde tüketici tercihlerinde öne çıkan çevre duyarlılığı, çalışma ekosistemi, kültürel varlıkların korunması ihtiyacı son yıllarda seyahat trendlerine de yansıyor. Uluslararası seyahat gerçekleştirenlerin yüzde 87’si sürdürülebilir turizm çerçevesinde seyahatlerini yapmak istiyor. Tatilcilerin üçte ikisi, çevre dostu turizm tesislerinde konaklama eğiliminde.

Küresel seyahat ve turizm endüstrisinde karbon emisyonlarını 2050’ye kadar sıfırlamak için eylem planı oluşturulurken, Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği (IATA) de 2050’ye kadar net sıfır hedefine ulaşmayı taahhüt ediyor. Bu değişim tüketicileri de sürdürülebilir seyahat alternatiflerine yönlendiriyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir