Güneşi ayçiçeği gibi takip eden yüzer güneş panelleri geliştirildi


Portekiz merkezli Solaris Float tarafından geliştirilen yüzer güneş panelleri adeta ayçiçeği gibi güneşi izleyerek daha yüksek bir üretim elde etmeyi hedefliyor. Bir veya iki eksenli izleme özelliğine sahip yüzer güneş enerjisi platformu halihazırda Hollanda’da kurulu durumda.

Ayçiçeği gibi güneşi takip ediyor

Solaris Float, tek veya çift eksenli izleme ile yüzer güneş enerjisi çözümü geliştirdi. Geliştirilen sistemde güneş panelleri elektrik motorları tarafından hareket ettirilerek güneş ışınlarından maksimum verim alınmasını sağlıyor. Aktarılanlara göre bu hareketler için kullanılan motorlar üretilen enerjinin sadece yüzde 0,5’ini hatta daha azını tüketiyor. Hareketli mekanizma sayesinde gündüzleri güneş takip ediliyor ve geceleri ise sistem kendisini orijinal konuma geri alıyor.

Şirket, Protevs olarak adlandırdığı çözümünün yüzer sabit eğimli sistemlere göre yüzde 40’a kadar daha fazla elektrik ürettiğini iddia ediyor. Bu, suya yakınlıktan kaynaklanan soğutmaya bağlı olarak yaklaşık yüzde 15’lik bir üretim artışına tekabül ediyor.

Proje Hollanda tarafından desteklenmekte

Solaris Float ilk pilot projesini 2020 yılında Hollanda‘da Maasvlakte yakınlarındaki bir göl olan Oostvoornse Meer’de kurdu. 50,7 kWp’lik kurulum, tek eksenli bir izleyici üzerinde 130 güneş panelini içermekte. Öte yandan proje, 2023 yılına kadar Hollanda’da 2 GW yüzen güneş enerjisi kurmayı hedefleyen Hollandalı araştırma kuruluşu TNO liderliğindeki bir konsorsiyum tarafından başlatılan bir araştırma girişiminin parçası konumunda.

Yılda 2 GW üretim mümkün

Solaris Float, Protevs’lerin farklı projelere uyarlanabilen iki versiyonunu sunuyor. Protevs+ çözümü çift eksenli izleme özelliğine sahip 180 modül içeren yüzen bir ada olarak kullanılıyor. 38 metre çapında ve 1.444 metrekarelik bir alanı kaplayan bu yüzer ada 73 kWp kurulu güç sunabiliyor.

Protevs Single360 ise 10 derecelik sabit bir eğim üzerine monte edilmiş güneş panelleriyle birlikte tek eksenli bir çözüm olarak karşımıza çıkıyor. Yüzer ada 360 modülden oluşmakta olup 147 kWp enerji üretim kapasitesine sahip.

Solaris Float’a göre Protevs’in çözümleri modüler ve ölçeklenebilir yapısıyla esnek bir kurulumu mümkün kılıyor. Dolayısıyla 7 yüzer adadan oluşturulacak bir yüzer güneş paneli çiftliği ile 1 MW’lık üretim mümkün. Normal koşullarda ise yılda 2 GW’a kadar böyle bir sistemler elektrik üretmek oldukça olası.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir