Şirketler dijital dönüşümde kararlı

KPMG’nin 2022 yılı ‘Küresel Teknoloji Raporu’ şirketlerin çığır açıcı yeni teknolojik araçlar konusunda hevesli ve müşteri deneyimini geliştirmek için dijital dönüşümü daha fazla benimsemeye kararlı olduğunu ortaya koyuyor. Araştırmaya göre dijital teknolojilerin benimsenmesini zorlaştıran bir numaralı sorun yetenek açığı olarak görülürken çoğu işletmenin 2 yıl içerisinde Web3, metaverse ve kuantum bilişim gibi ortaya yeni çıkan önemli teknoloji platformlarını benimsemesi bekleniyor. Yöneticilerin yüzde 99’u dijital yatırımlardan geri dönüş elde ettiklerini belirtirken her 10 işletmeden 9’u bulut sistemlerini kullanma konusunda ileri düzeyde olduklarını ifade ediyor. Buna karşın siber güvenlik ekiplerinin yüzde 58’i programlarının gerisinde kaldıklarını kabul ediyor.

KPMG Türkiye Teknoloji Sektör Lideri ve Şirket Ortağı Gökhan Mataracı, pandeminin hızlandırdığı dijital evrime, dijital dönüşüm ekseninde, rekor düzeyde yüksek güven duyulduğunu kaydetti.

Yetenek açığı

KPMG’nin küresel çapta 2 bin 200 yöneticinin katılımı ile gerçekleştirdiği araştırmanın öne çıkan sonuçları ise şu şekilde:

Müşteri katılımını artıracak teknolojilere ilgili büyüyor: Ankete katılanların neredeyse tamamı, kuruluşlarının dijital dönüşümlerinin son 2 yılda kârlılığı ve/veya performansı artırdığını söylüyor. Anket ayrıca, denenmemiş ve potansiyel olarak yıkıcı olsa bile yeni teknolojilere yönelik yaygın bir iştah olduğunu da ortaya koyuyor. Katılımcıların ortalama yüzde 67’si 2 yıl içinde metaverse, NFT ve Web3 gibi yeni platformları benimsemeyi düşünüyor. Yüzde 72’si ise aynı zamanda kuantum bilişime yatırım yapmayı da değerlendiriyor.

Dijitalleşme hızlanıyor, ancak tehditler devam ediyor: Teknoloji liderlerinin çoğu, dijital dönüşüm yoluyla elde edebileceklerinden iyimser. Örneğin, teknolojilere güven söz konusu olduğunda, katılımcıların yüzde 66’sı kuruluşlarının iş stratejilerini ilerletmek için teknolojiyi kullanmada son derece ya da çok etkili olduğuna inanıyor. Katılımcıların güveni, yüksek yatırım getirisi (ROI) ile destekleniyor. Çoğu şirket yalnızca yüzde 1 ila 5 arasında büyüme sergilese de neredeyse tümü son 2 yılda kârlılıklarını veya performanslarını artırmak için dijital dönüşümü başarılı bir şekilde kullandı.

Siber güvenlik ekipleri hıza yetişmekte zorlanıyor: Siber güvenlik ekipleri bir yandan gelişen tehditlere ayak uydurma baskısı altında kalırken diğer yandan yetenek açığıyla da başa çıkmaya çalışıyor. Siber güvenlik hedeflerine ulaşmayı engelleyen en önemli sorunun kilit becerilerin eksikliği olduğu belirtiliyor.

Müşteri deneyimi

Dijital olarak olgunlaşmış şirketlerin yedi özelliği şu şekilde sıralanıyor:

– Bariyerleri yıkıyorlar, böylece çalışanların sesi departmanlar arasında duyulabiliyor.

– Yetenek krizine yönelik çözümün bir parçası oluyorlar.

– Bulut paydaşları arasında sıkı bir uyum sağlıyorlar.

– Siber uzmanların teknoloji seçimine ve personel eğitimine erkenden dahil olmasını sağlıyorlar.

– Müşterilerin yeni teknoloji stratejilerine rehberlik etmesine izin veriyorlar.

– Müşteri deneyimini geliştirmek için platform sağlayıcılarını değiştirmeye hazırlar.

– Akıllıca deneyimler sunmaktan korkmuyorlar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir