Kaygılarımızı gideren bir İsveç istiyoruz

ASLIHAN ALTAY KARATAŞ Ankara – Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’ye resmi ziyarette bulunan İsveç Başbakanı Ulf Kristersson’u resmi törenle karşıladı. Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ndeki karşılama töreninin ardından liderler, baş başa ve heyetler arası görüşmeye geçti. Erdoğan ve Kristersson görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Erdoğan, özetle şu mesajları verdi:

AÇIK KAPI POLİTİKASI: Sayın Kristersson’un bu ziyareti İsveç’ten ülkemize Başbakan düzeyinde 2009 yılından bu yana yapılan ilk ziyareti teşkil ediyor. Görüşmelerimizde ilişkilerimizi her alanda geliştirmek hususunda ortak iradeye sahip olduğumuzu belirledik. İkili münasebetlerimizin yanı sıra Türkiye-AB ilişkilerini ve Rusya-Ukrayna savaşı başta olmak üzere bölgesel ve küresel meseleleri değerlendirdik. İsveç’in NATO’ya üyelik başvurusu görüşmelerimizde önemli yer tuttu. Türkiye, NATO’nun açık kapı politikasının her daim güçlü destekçisi olmuştur. İsveç ve Finlandiya’nın katılım müzakerelerinin başlatılmasına da esasen bu yaklaşımımız doğrultusunda Madrid’te onay verdik. İsveç’i 200 senelik askeri ittifaklara katılmama politikasına son vermeye iten güvenlik kaygılarını anlayışla karşılıyoruz.

GÜVENLİK KAYGILARIMIZA DESTEK: Türkiye, PKK, PYD/YPG, FETÖ, DHKP-C ve DEAŞ gibi terör örgütleriyle mücadele ediyor. Bu terör örgütlerinin hain saldırılarında çoğu çocuk ve kadın 40 bini aşkın vatandaşımızı kaybettik. 15 Temmuz hain darbe girişiminde 29’u bu bina çevresinde olmak üzere 252 insanımız FETÖ üyesi teröristler tarafından şehit edildi. Sayın Başbakan bugün gazi Meclisimizi ziyaret ederek FETÖ’nün demokrasimizin kalbine nasıl hançer saplamaya çalıştığını bizzat yerinde görmüş oldu. İsveç kendi güvenliği için NATO üyeliğini istiyor, biz de kendi güvenlik kaygılarımızın giderilmesine destek olan bir İsveç görmek istiyoruz. Madrid’te imzalanan 3’lü muhtırada da vurgulandığı üzere, NATO’nun en temel unsurlarından biri terörizmin tüm biçim ve tezahürleriyle mücadelede tam dayanışma ve işbirliğidir.

DEMOKRATİK ORTAMI İSTİSMAR ENGELLENMELİ: Yeni İsveç hükümetinin 3’lü muhtırayı uygulama yönündeki taahhütlerinden memnuniyet duyduk. Savunma sanayiinde ülkemize uygulanan kısıtlamaların kaldırılması ve ihracat izinlerinin verilmeye başlanması olumlu bir adım teşkil ediyor. Sayın Başbakan ile bugünkü istişarelerimizde muhtırada kayıtlı hükümlerin somut adımlarla hayata geçirilmesine yönelik beklentilerimizi açık biçimde paylaştık. PKK, YPG/PYD, FETÖ ve DHKP-C terör örgütlerinin İsveç’in demokratik ortamını istismar etmesi muhakkak engellenmelidir. 3’lü muhtıranın bir bütün olarak eksiksiz uygulanmasının akabinde İsveç’in NATO üyeliğinin gerçekleşmesi ve yüzyıllara dayanan dostluk ilişkilerimize müttefiklik boyutunun eklenmesi samimi temennimizdir. 3’lü muhtırada kayıtlı hususların uygulanmasını sağlamak ve izlemek için kurulan Finlandiya’nın da dahil olduğu daimi ortak mekanizmanın ikinci toplantısı ay sonuna doğru Stockholm’de düzenlendiğinde daha olumlu bir tabloyla karşılaşmayı ümit ediyorum.

‘3’lü muhtırayı tam olarak uygulayacağız’

İsveç Başbakanı Kristersson, NATO üyeliği için Türkiye’ye verilen tüm taahhütlere riayet edeceklerini belirterek, şunları söyledi: 

NATO ÜYELİĞİ HAYATİ DERECEDE ÖNEMLİ: Çok verimli bir toplantı gerçekleştirdik. İsveç’in Türkiye’ye terörizmle mücadelede yardım etmesini sağlamak istiyoruz. İsveç, AB ve ABD, PKK’yı bir terör örgütü olarak kabul ediyor. Bu ittifaka katılmak gerçekten bizim için hayati derecede önem taşıyan bir güvenlik meselesi. NATO üyeliğinin bizim üzerimize getirdiği sorumluluğu biliyoruz. Tüm Türklere buradan seslenmek istiyorum. İsveç, Türkiye’ye yapmış olduğu tüm taahhütlere riayet edecektir, yani hem NATO üyesi olmadan önce taahhütleri yerine getirecektir ve ileride de bir müttefik olarak vereceği taahhütleri yerine getirecektir. Üçlü muhtırayı tam olarak uygulayacağız. 

BÜYÜK ADIMLAR ATACAĞIZ: 3’lü muhtıradaki her şeyi konuştuk. Biz bunu çok ciddiye alıyoruz. Terörle mücadele etmemiz lazım, burada hiçbir kuşku yok. Muhtıranın önemli bir kısmını tamamladık diye düşünüyorum. Bazılarını hala yapma aşamasındayız. Özellikle terörle mücadele mevzuatı anlamında İsveç büyük adımlar atacak.

Kristersson’a anlamlı hediye

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile İsveç Başbakanı Kristersson, ziyaret anısına birbirlerine hediyeler sundu. Erdoğan, Kristersson’a Osmanlı Devleti’nin İsveç’e yaptığı maddi yardımdan ve Rusya ile aralarında mevcut sorunların kaldırılmasındaki arabuluculuktan dolayı, İsveç Kralı’nın son derece memnun olduğunu bildiren İsveç elçisinin yazısını hediye etti. Kristersson da hediye olarak 1739’da imzalanmış bir savunma-müttefiklik ahitnamesinin birebir basımını Erdoğan’a takdim etti.

‘Bu teröristi Türkiye’ye deport edin’

BÜLENT KENEŞ’İN İADESİ: (İadesi talep edilen terörist sayısı) Yaptığımız görüşmedeki hedef terörle mücadelede İsveç’in bu noktadaki tutumu. Rakamların 30, 70, 100 küsür olması… Bunların hepsi ayrı ayrı tartışılabilecek konular. Dört tanesi deport edildi, böyle bir durum da söz konusu. Ama şu anda mesela FETÖ’den İsveç’te olan bir tanesi var ki, ismini de vereceğim; Bülent Keneş, mesela bu teröristin Türkiye’ye deport edilmesi bizler için büyük önem arz ediyor. Bununla alakalı olarak da biz İsveç’in daha hassas davranmasını istiyoruz. Bunun yanında PKK, PYD/YPG, DEAŞ’la ilgili teröristler var. NATO’nun en önemli işlevi birinci derecede terörle mücadeledir. Biz 70 yıl oldu NATO’ya gireli ve NATO’da bu işin mücadelesini verdik.

 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir