Uzman uyarısı: Endişeye gerek yok

MERT İNAN İstanbul – Jeoloji ve Deprem Uzmanı Dr. Ramazan Demirtaş, Milliyet’e yaptığı açıklamada, “4.9 büyüklüğündeki depremin Tuzla fayı ucu ile Kemalpaşa fayı arasında, kısa kırıkların olduğu sıçrama bölgesinde olması nedeniyle daha büyük deprem riskinin düşük olduğu söylenebilir. Ancak bir, iki günlük seyri izlemek gerekiyor. Vatandaşlarımızın paniğe kapılmasına gerek yok” dedi. Depremin Tuzla fayı üzerinde olmadığına da dikkat çeken Dr. Demirtaş, “Bu deprem ana faylar üzerinde meydana gelen bir sarsıntı değil. Dolayısıyla Kuşadası fayı ile alakası yok. Bazı uzmanlar, İzmir’de her sarsıntı sonrası Kuşadası fayının kırılacağını ima ederek, 6.9 büyüklüğünde deprem olacağını gündeme taşıyorlar. Kuşadası fayı en son 1653 kırıldı. Fayın büyük deprem üretme yani kırılma aralığı bin yıllık periyotlar. Kuşadası fayının günümüzde tekrarlanma şansı yok” ifadelerini kullandı.

Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Haluk Eyidoğan da depremin, daha büyük bir sarsıntının habercisi olmadığını belirterek, “İzmir çok sayıda aktif fay olan bir bölge. İzmir de tıpkı İstanbul gibi her zaman deprem riskine karşı hazır olması gereken kentlerden. Buca merkezli sarsıntı, büyük bir depremi tetiklemez.

Ercan’dan panik yaratan tweet

Jeofizik Uzmanı Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, depremin hemen ardından sosyal medya hesabından yaptığı ilk paylaşım paniğe neden oldu. Prof. Dr. Ercan, ilk paylaşımında; “İzmir Kırığı henüz sessizdir. Bayraklı, Bornova, Karşıyaka tetikte olsun. Yıkım eşiği M6,7” dedi. Ercan, sonra attığı yeni mesajda ise, “Daha büyük deprem beklemiyorum” ifadelerini kullandı.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir