Soylu, “12 Kasım’da, 18.57’de ilk kez bir ülke tatbikatı yapacağız. Radyolar, televizyonlar tatbikat anonsu geçecek. Kurulan sistemden tüm Türkiye’ye aynı anda mesaj gelecek” dedi.
Soylu, konuşmasında Türkiye’nin geçmişte “nerede bu devlet” denilen birçok afet yaşadığını, bu afetlerde devletin yerel yöneticileri dışında ilk 100 saate kimsenin ne olduğunu bilmediğini, böyle bir kültürden gelindiğini söyledi.
Soylu, “Bu sıkıntıların muhatabı yereldekiler olsun mantığı ile oradan sakınan devlet vardı. Yalova depreminde binlerce ceset gördük. Ankara’daki ilgililere bilgiler bile geçmişte süzülerek iletiliyordu. Sahaya sağlıklı ulaşılmıyordu” diye konuştu. Türkiye’nin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile afet yönetimi alanında bir zihin reformu geçirdiğini belirten Soylu, “Eğer bu sahanın içinde olmazsanız, gerçeği çıplak gözle göremezsiniz ve nerede hangi adımı atacağınızı bilemezsiniz” ifadelerini kullandı.
Genel tatbikat
Afet anlarında ve sonrasında yapılacak çalışmalar için bilgilendirmeler yapan Soylu, Düzce depreminin 23’üncü yıl dönümünde ve depremin gerçekleştiği saatte ülkece tatbikat yapılacağını “12 Kasım’da, 18.57’de ilk kez bir ülke tatbikatı yapacağız. Radyolar Tatbikat anonsu geçecek, televizyonlar tatbikat anonsu geçecek. Otomatik olarak anons geçilecek. Kurulan sistemden tüm Türkiye’ye aynı anda mesaj gelecek” ifadeleriyle duyurdu.
‘Dünyaya örnek’
Afet anında doğru bilgilendirme yapılmaması halinde dedikoduların ortaya çıktığını aktaran Bakan Soylu, “Düzeltme bilgiler sürekli verilmeli. Kritik bilgi sürecin doğru okunmasını sağlar. İddiam şu; afet öncesi, afet sırası ve afet sonrası dünyaya örnek gösterilecek işler yapmaktayız. Afet meselesi devletin gücünün sınandığı yerlerdir. Türkiye afet yönetimini en iyi yapan ülkelerden biridir” dedi.