Fotoğrafta yer alan Yasin Çelik, Enes Aydın, Murat Öztan, Serkan Nakaş, Mustafa Can Yıldırım, Ali Doğru ve Gürdal Serenli yaşamlarını yitirdi. Yaralanan İzzet Ak ise İstanbul’da Çam ve Sakura Şehir Hastanesi’nde tedavi altına alındı.
Patlamadan bir hafta önce yıllık izne ayrıldığını söyleyen Yıldırım, “Olayın olduğu gece biz köyde oturuyorduk. Telefonla bizim işçi arkadaşlarımızdan birisi aradı, ‘Amasra’da patlama oldu’ dediler, biz de buradan yola çıktık. Zaten o vardiyadaki herkes benim arkadaşlarım, ben izinde olmasaydım ben de orada olacaktım” diye konuştu.
‘Ailelere destek boynumuzun borcu’
Bartın’da maden faciasının yaşandığı bölgeye gelen Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, “Kazayla ilgili sebep önümüzdeki süreçte ortaya çıkacaktır. Soruşturma sonuca göre, eğer bir kusur ya da sorumluluk durumu varsa bunun gereği yapılır” diye konuştu.
Bakanlık olarak maddi ve manevi destek sağladıklarını belirten Yanık, “Hayatını kaybeden vatandaşlarımızın ailelerine destek, boynumuzun borcudur. Bunun dışında yaralılarımızın hızlıca iyileşmesi noktasında gereken çalışmayı yapıyoruz. Bu bir mazeret değil; mazeret olarak söylediğim düşünülmesin. Ancak kömür madenciliği niteliği itibarıyla son derece hassas, son derece özel dikkat gerektiren bir alan. Maalesef dünyada da ülkemizde de geçmiş acı tecrübeler; bize nereye bakmamız, ne tür tedbirler almamız gerektiğini gösteriyor. Bundan sonraki süreçte de inşallah sorumluluklarımızı, üzerimize düşeni yapmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.
‘Yangın büyük oranda kontrol altında’
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Amasra’da patlamanın olduğu ocakta yangının büyük oranda kontrol altına alındığını belirterek, “Havayla temasını kesmek üzere iki baraj kapısı inşa edildi. Şu anda da yangın sönümlenmek üzere. Giderek şiddetini azaltıyor” dedi. İlk değerlendirmelerde olayın grizu patlaması olduğunun söylendiğini belirten Dönmez, “Uzman arkadaşlarla yaptığımız değerlendirmede, bu ilk değerlendirmenin devam ettiğini gözlemliyoruz” ifadelerini kullandı.
‘Hata yapanın yanına kâr kalmayacak’
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, maden faciasıyla ilgili sorumluların bulunacağını ve maden şehitlerinin ailelerinden birer kişinin kamuda istihdam edileceğini belirterek, “Bu ülkede hata yapanın, kusuru olanın ya da yanlış yapanın yanına kâr kalmadığını da ortaya koymamamız lazım bu bizim sorumluluğumuz” dedi.
Faciayı 6 savcı ve 6 müfettiş soruşturuyor
Bartın’daki maden ocağındaki patlamaya ilişkin başlatılan adli ve idari soruşturmalarda ekipler genişletildi. Amasra Cumhuriyet Savcılığında görevli savcı sayısı, Hakimler ve Savcılar Kurulu tarafından altıya çıkarıldı. Bartın Cumhuriyet Savcısı Ozan Mert Alıcı ise 3 ay geçici süreli yetki ile soruşturmada görevlendirildi.
Olayla ilgili idari soruşturma kapsamında ilk etapta üç iş müfettişini görevlendiren Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı da müfettiş sayısını altıya çıkartarak idari soruşturma ekibini genişletti. Öte yandan görevlendirilen Cumhuriyet Savcıları dün maden ocağındaki grizu patlamasından yaralı ve sağ olarak kurtarılan 58 işçinin yanı sıra yer üstünde çalışan işçileri adliyeye çağırarak ifadelerini almaya başladı. – ANKARA Milliyet
‘Arkadaşlarını kurtarırken hayatını kaybetti’
Maden ocağındaki patlamada hayatını kaybedenlerden Yener Saygın’ın babası Faik Saygın, oğlunun, arkadaşlarının “Bizi kurtarın” diye bağırmalarına dayanamadığı için geri döndüğünü söyledi. Oğlu Yener’in işi olduğu için gündüz vardiyası yerine 4-12 vardiyasına gittiğini ifade eden Saygın, “Arkadaşları ‘bizi kurtarın’ diye bağırınca dayanamayıp geri dönüyor. Geri dönünce daha fazla gazı almış oluyor. Arkadaşlarını kurtarırken bayılmış, düşmüş ve sendelemiş. Maske ağzından düşmüş ve o şekilde bayılmış. Onu da kurtarıcılar dışarı çıkartıyor. Oğlumun kurtardığı adamlar dışarı çıkıyor, kendisi çıkamıyor” diye konuştu.