İsteyen kat karşılığı isteyen kendi yapacak

DUYGU ERDOĞAN – 16 Ekim’e kadar başvurular, e-Devlet sisteminde erişim sıkıntısı olmaması için TC kimlik numarası son hanesine göre yapılacak. Bu tarihten sonra ise tüm başvurular kabul edilecek. Arsa ve işyeri için eşzamanlı başlayan başvurular 7 Kasım’a kadar devam edecek.

Dün katıldığı NTV canlı yayınında konuyla ilgili soruları yanıtlayan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, hem müstakil hem de müşterek arsalarda vatandaşa TOKİ tarafından tüm desteğin sağlanacağını, bunun sözleşmelere de ekleneceğini söyledi.

Bakan Kurum, müşterek arsalarda vatandaşın isterse kat karşılığı modelini, isterse de çoğunluk sağlanarak kendi istedikleri gibi yapılabileceğini söyledi. Bölgelerde şehir yoğunlukları oluşturmamak için emsalin çok düşük yoğunluklu tutulduğunu vurgulayan Kurum, bu alanların aynı zamanda birer cazibe merkezi olacağını ifade etti. 

İlk aşamadaki sayısı 250 binden 262 bine çıkarılan sosyal konutlara şu ana kadar 7.5 milyon kişinin başvurduğunu anımsatan Kurum, işlemi tamamlanmış veya onaylanmış olanların sayısının 4 milyon 442 bin olduğunu açıkladı. Kurum, arsa başvurularının 67 bine yükseldiğini kaydederken, iş yeri başvuru sayısının ise 20 bini geçtiğini dile getirdi. 

1 milyon konut amaçlı arsanın 81 ilde yüzde 40’ının şehir merkezlerinde, yüzde 60’ının ise ilçelerde olacağını hatırlatan Kurum, bu arsaların değerlemelerini SPK tarafından onaylı olarak yapıldığını, bu değerin yüzde 50’sini sübvansiyonlu oluşturduklarını söyledi.

‘Yoğunluk az olacak’

Bakan Kurum, öncelikle arsalarda imar planlarını hazırlayacaklarını; bazılarının hazır, bazılarının ise hızlandırıldığını ifade etti. Bu alanlarda yüzde 40’ını yeşil alanlara, sosyal donatılara terk edeceklerini vurgulayan Kurum, yapılaşmanın ise arsanın yüzde 60’ında olacağını söyledi. Kurum, “Çok fazla yoğunluk vermek istemiyoruz; bölgede bir cazibe merkezi oluşturacak yapılaşma istiyoruz. Yüzde 30 emsal veriyoruz ki bu ciddi manada düşük bir yoğunluk. Geri kalanı yollara, okullara, yeşil alanlara, donatılara terk edilecek. Müstakilde emsal 0.30; katlı konutlarda da ortalama 1.20-1.30 olacak” dedi. 

Kurum imar planlarını hazırladıktan sonra aralıkta arsa tapularını vermeye başlayacaklarını söyledi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir