‘Tarımda girdileri yüzde 70 düşürdük’

HANİFE BAŞ/ KONYA- PepsiCo’nun yiyecek markası Lay’s’in, yenilenebilir ve onarıcı tarım çalışmaları kapsamında hayata geçirdiği proje kapsamındaki ilk hasat Konya’da gerçekleştirildi.

Anadolu Meraları platformu iş birliğinde gerçekleştirilen projede patates, pancar, ayçiçeği ve mısır gibi tarımsal ürünler, yeşil gübreleme, kompost özütü, kapalı sulama sistemi, entegre mücadele yöntemleri, tozlaştırıcı desteği gibi yenileyici tarım uygulamaları kullanılarak yetiştirildi. Uygulama arazisindeki bitki besleme ve koruma yöntemlerinde kullanılan girdiler, konvansiyonel üretime oranla patateste yüzde 70, mısır, ayçiçeği ve şeker pancarında ise yaklaşık yüzde 20 oranında azaltıldı.

8 milyon TL yatırım

PepsiCo Türkiye Kurumsal İlişkiler, Sürdürülebilirlik Kıdemli Direktörü ve İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Esra İren, Türkiye’de yenileyici tarım kapsamında 20 şehirdeki 50 bin dönüm arazide çalışmalar yaptıklarını belirterek, projenin ilk yılında yatırım tutarının 8 milyon TL olduğunu söyledi.

İren, “250 bin kişinin hayatına dokunuyoruz. Tarımda girdileri çok yüksek oranlarda azaltıyoruz. Elektrik ve su kullanımı, karbon salımı azaltılıyor. Atıkları da yönetiyoruz. Toprağa verilen kimyasalı yüzde 40 azalttık. Croptrak uygulamasıyla verileri dijital olarak takip ediyoruz” dedi.

Yüzde 100 yenileyici tarım uygulamalarına geçiş hedefine 2028’de ulaşabileceklerini vurgulayan İren, sözleşmeli tarım modeliyle patates tarlalarında tamamen yenileyici tarım uygulamalarına geçmiş olacaklarını aktardı.

Hibe desteği de var

İren, “Eğitim faaliyetlerimizde 200 çiftçinin, hibe destekleriyle 75 çiftçinin yanında olarak onları destekliyoruz. Bugüne kadar 3 milyon TL hibe verdik. Hibelerde gençlere ve kadınlara öncelik vereceğiz. Bin çiftçiyi destekleyeceğiz” dedi. Anadolu Meraları Eş Kurucusu Durukan Duru ve PepsiCo Agro Sürdürülebilirlik ve İş Sağlığı Güvenliği Müdürü Nazire Korkmaz da Konya’daki hasada katıldı.

Demo tarlalar kuruldu

PepsiCo Türkiye, üç farklı bölgede yenileyici tarım demo tarlaları kurdu. Patates yetiştirilen tarlalarda üretimin başından sonuna kadar yenileyici tarım uygulamaları var. Toprak hazırlığından başlayarak, organamineral gübre, modern sulama sistemleri, biyolojik pestisitler kullanılarak toprağın yapısının korunması, su ve enerjinin doğru kullanımı hedefleniyor. Tarlalardaki biyoçeşitlilik alanlarıyla çevrenin ve doğal yaşamın korunması amaçlanıyor. Demo tarlalarında organize edilen tarla günlerinde yapılan tüm yenileyici tarım uygulamaları teorik olarak anlatılırken aynı zamanda uygulamalı olarak da tarlada üreticilere gösteriliyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir