Kovboy çizmeleri podyumları sallıyor

Pelin Aykın – Bir dönem aktris Lauren Hutton’dan Galler Prensesi Diana’ya, hatta şarkıcı Madonna’ya kadar pek çok isim tarafından farklı stillere uyarlanan kovboy çizmeleri, halihazırda devam eden moda haftalarının demir başları oldu. Stella McCartney, Chloe ve Celine gibi lüks markaların sonbahar kreasyonlarına giren kovboy çizmeleri, pek çok hazır giyim markasının da mağazalarında kendilerine yer buldu. Stilistler, Vahşi Batı’dan (19. ve 20. yüzyılda ABD’nin seyrek yerleşimli ‘uzak batı’ bölgeleri) Western (kovboy) filmlerinin de etkisiyle popüler kültüre giren kovboy çizmelerinin her kuşağa hitap eden özellikleri olduğunu söyledi. Moda uzmanları, Vahşi Batı’nın romantizminin etkisi, püsküllü süet ceket ve deri pantolonla birlikte “Rock’n roll” havası kazanabilmek ya da sadece blue jean veya elbiseye uyarlanabilecek kadar pratik olmaları nedeniyle kovboy çizmelerinin tercih edildiğini ifade etti.

‘Yaşam biçimim’

Koleksiyonunda bulunan 187 çift kovboy çizmesiyle en büyük kovboy çizmesi tutkunlarından biri olan Milliyet Gazetesi yazarı Bilal Meşe, çizmelere olan ilgisini ve çizmelerin modanın “vazgeçilmezi” haline gelmesinin ardındaki nedenleri anlattı…

Bilal Meşe, 187 çift kovboy çizmesi olduğunu belirterek, bu çizmelere ilgisinin ilkokul birinci sınıftayken abisinin ABD’den kovboy çizmesi almasıyla başladığını söyledi. O günden beri 59 yıldır sadece kovboy çizmesi giydiğini dile getiren Meşe, çizmelere olan tutkusunu şu şekilde anlattı: “Normal ayakkabı veya yürüyüş ayakkabısı giydiğimde ayağım birbirine dolanıyor çizmeye alıştığım için. Yazın da çizme giyiyorum, özel davetler olduğunda da takım elbiseye özel rugan çizmeler yaptırtıyordum. Çizmesiz hiçbir yere gitmedim bugüne kadar. Çizmesiz kendimi çıplak gibi hissediyorum. Kovboy çizmesi benim yaşam biçimim. Afrika kıtası dışında her yerden çizme aldım. Özellikle Paris’ten ya da Manhattan’dan alışveriş çok yaptım. Yüksek meblağlar da harcadım. Cebimde yemek param olmasa bile çizmeye param olur! Bu bir hobi, tutku. Ayrıca bütün Western filmlerini de izledim, oradan gelen bir sevdam da var.”

‘Yumurta topuk asla’

Meşe, kovboy çizmesinde ilk hangi özelliğine bakarsınız sorusunaysa şu yanıtı verdi: “Benim çizmelerimin hepsi çelik kaplamadır, tabanı da sağlamdır. Mesela yumurta topuk asla giymem. Ayakkabıya biraz benzeyen kovboy çizmelerini tercih ediyorum. Sivri burunlu veya yumurta topuk giymem. Siyah ve kahverengidir çizmelerim, hepsi deridir. Yazın da giyebileceğim 50-60 tane çizmem var. 60’lı 70’li yıllarda bol paça pantolon vardı. Şimdi bol paça pantolonlar da gündeme gelmeye başladı. Biraz da bunlardan esinleniyor heralde insanlar. Çizme aslında bir yenilik değil, insanların doğasında var. Yağmurda, çamurda, soğukta köylerde “kara lastik” dediğimiz çizmeler giyilirdi. Ancak, kovboy çizmeleriyse kovboy filmlerinden bize geldi. Bu filmlerin yoğun olduğu 70’li 80’li yıllarda Western filmleri Türkiye’de televizyonda çok gösteriliyordu. Ben mesela siyasetçilerin çizme ve blue jean giymesini çok severim. Avrupa’da bunu görüyoruz pek çok ülkede gerek başbakan gerekse milletvekili olsun blue jean giydiklerini görüyoruz. Kadınlara da çok yakışıyor, blue jean’le falan giyildiğinde. Bence son 10 yılda kovboy çizme kullanımı kadınlar arasında çok arttı. Erkeklerde giyeni pek göremiyorum açıkçası. Ünlü isimlerde de çok görmedim. Geçmişte bu kadar kovboy çizme merakı yoktu. Özellikle 60’lı yıllarda falan çizme yoktu.”

Bilal Meşe’nin kovboy çizmelerinden bazıları…

 ‘Ali Koç çizmeyi görünce şaşkına döndü’

“Milliyet’in Çağlayan’daki binasındayken Ali Koç ile yazarlarla toplantı yapmıştık. O sırada benim de ayağımda kahverengi, üzerinde bir ressamın yaptığı kartal başı ve bir Kızılderili’nin bulunduğu bir kovboy çizmesi vardı. Ali Bey görünce ayağıma bakakaldı, o sırada fotoğrafımız da çekildi. Ali Bey bana ‘Bu nasıl bir tarzdır?’ dedi. Ben de ‘Benim tarzım böyle başkan’ dedim.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir