ERKAN AYRAÇ – Dördüncüsü Bursa’nın ev sahipliğinde 29 Eylül-2 Ekim tarihleri arasında yapılacak olan Dünya Göçebe Oyunları’nın bilgilendirme toplantısı dün gerçekleştirildi. Toplantıya Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, Dünya Etnospor Konfederasyonu Başkanı Bilal Erdoğan, 4. Dünya Göçebe Oyunları Komite Başkanı Hakan Kazancı, Spor Toto Teşkilat Başkanı Bünyamin Bozgeyik ve Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanı Hadi Tunuslu katıldı. Bu önemli etkinlik için geri sayıma geçildiğini söyleyen Kasapoğlu, “Türkiye artık bir spor ülkesi. Ayrıca en güçlü organizasyonu gerçekleştirme anlamında bir destinasyon olarak da marka. Geçtiğimiz yıl pandemiye rağmen 170 uluslararası organizasyonuna ev sahipliği yaptık. 4. Dünya Göçebe Oyunları, oyunlar tarihinde de milat olacak. Heyecanlı ve mutluyuz. İznik özgün beldelerimizden biri” dedi.
Üç bin sporcu
Bakan Kasapoğlu, 102 ülkeden 3000’i aşkın sporcunun katılacağı etkinliği sadece spor organizasyonu olarak görmediklerini belirterek, “Tarih, kültür, değerler anlamında toplulukları birleştiren köprü olarak görüyoruz. Göçebe Oyunları kimlik sembolü. Kimliğinizi inşa eden önemli unsurlardan biri. Özellikle bu kimliğin yarınlara aktarılması, gelecek nesillerin sahiplenmesi, tanıması hepimiz için önemli” diye konuştu. “Sporun birleştirici yönünün diplomasi açısından da ciddi bir gücü var” diyen Bakan Kasapoğlu konuşmasını şöyle noktaladı:
“Geçtiğimiz aylarda Konya’da pek çok devlet başkanı ve bakan vardı. Bazıları önemli mesajlar verdi. İslam Oyunlarına katılan pek çok devlet buraya da iştirak edecekler. 102 ülke ciddi bir birliktelik.”
‘40’tan fazla dal’
Dünya Göçebe Oyunları Komite Başkanı Hakan Kazancı da oyunlar hakkında bilgi verdi. Oyunlarda geçmişten günümüze uzanan geleneksel sporlarğn sergileneceğini belirten Kazancı, “Özellikle atlı oyunlar, ulusal güreşler, geleneksel okçuluk dallarında müsabakalar izleyeceğiz. Toplamda 40’tan fazla dal yer alacak. Gastronomi etkinliğinde ise 20 ülkenin mutfağı, kendi ülkelerini temsilen en iyi aşçılar tarafından tanıtılacak. El sanatları, sergi ve atölyelerimiz de olacak” dedi.
Geleneksel spor…
Dünya Etnospor Konfederasyonu Başkanı Bilal Erdoğan ise oyunların tarihi hakkında açıklamalarda bulundu. Organizasyonun ilk kez 2014’te Kırgızistan’da yapıldığını belirten Erdoğan, şu bilgileri verdi:
“Biz de 2015 yılında kurulduğumuzdan itibaren oyunlara destek verdik. Çalışmalarımızı bölgesel anlamda devam ettiriyoruz. Böylelikle geleneksel sporların dünyada güçlenmesi anlamında çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Ülkemizde 2017’den itibaren geleneksel sporlardaki gelişmeler de takdire şayan. Geleneksel Spor Dalları Federasyonu 1 tane varken, şu anda 4 ayrı federasyon geleneksel sporları destekliyor.”