Peşin ödeyene yüzde 25 indirim

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TOKİ’ye borcu olanlara ABD’den müjde verdi. Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu için gittiği New York’tan dönmeden önce Türkevi’nde gazetecilere açıklamalarda buludu. Erdoğan, “TOKİ’den ev veya işyeri alıp da geri ödemesi devam eden vatandaşlarımız için yüzde 25 peşin ödeme indirimi kampanyası başlatıyoruz. Borcun tamamını kapatamayacak olanlar ise bakiyesinin yüzde 25’inden az olmamak şartıyla, yapabildikleri kadar ödemeye yüzde 25 indirim alabilecek. Bu kampanyadan, geri ödeme taksitleri 2021 yılı haziran ayı sonuna kadar başlamış olan konut ve işyeri alıcıları faydalanabilecek. Kampanya bugün başlayacak ve 19 Ekim tarihine kadar sürecek” dedi.

Erdoğan, özetle şunları söyledi:

5 MİLYONA YAKLAŞTI: Cumhuriyet tarihinin en geniş, en kapsamlı konut kampanyasını başlatmış olmaktan büyük bir memnuniyet duyuyoruz. Ekim sonuna kadar süreceğini ifade ettiğimiz başvurulara ilk gün 1 milyon talep gelmişti. Şu anda 5 milyona yaklaştı. Kampanyaya gösterilen teveccüh aslında vatandaşımızın devletine olan güveninin bir işaretidir. Tabii burada 422 milyar lirayı aşan bir yatırım değerinden, 200 binden fazla yeni istihdamdan, 250 alt sektörü ilgilendiren bir ekonomik hareketlilikten bahsediyoruz. Sosyal konut projesi gibi hayırlı bir adımda bile suyu bulandırmaya, bununla yetinmeyip millete hakaret etmeye çalışanların bir derdi de sorumluluğu da yok. Öyle veya böyle biz bunu başardığımızı göstereceğiz..

ESİR MÜBADELESİ ÖNEMLİ BİR ADIM: (Putin’in seaferberlik ilanı) Bu savaşın her iki ülke halkına, bölgeye, dünyaya ödettiği bedeller ortada. Hiç kimse bu bedeli daha da artırma anlayışında olmamalı. Sayın Putin ve Sayın Zelenskiy ile yürüttüğüm diplomasi trafiği neticesinde Rusya ve Ukrayna arasında 200 savaş esirinin mübadelesi gerçekleşti. Türkiye’nin arabuluculuğunda gerçekleşen bu esir mübadelesi savaşın sonlandırılması yolunda önemli bir adım. Esir mübadelesine imkân verdikleri için Sayın Putin ve Sayın Zelenskiy’e teşekkür ediyorum.

HUKUKU OLAN PUTİN’İ ZORLASIN: Türkiye’ye döner   dönmez tekrar liderleri arayarak telefon diplomasimizi kendileriyle sürdüreceğiz. BM’nin inisiyatif alarak sorunun çözümü için daha fazla çaba göstermesi gerekiyor. Bu sadece benim değil tüm dünya liderlerinin ortak gayretiyle olması gereken bir süreç. Hepsinin bu kanalı zorlaması lazım. Yani Sayın Putin’le az veya çok bir hukuku olanın, kendisiyle bunları görüşmesi ve bu kapıyı zorlaması lazım. Zelenskiy’le de aynı şekilde.

RUSYA’DAN KKTC’YE DİREKT UÇUŞ: Rusya’dan KKTC’ye direkt uçuşlar başlarsa bundan memnuniyet duyarız. Malum Rusya’nın turist potansiyeli çok yüksek. Turizmde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne böyle bir akışın olması inanıyorum ki KKTC için ekonomik olarak da ciddi manada bir sıçramaya vesile olacaktır. Temenni ediyorum ki önümüzdeki dönemde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin tanınmasıyla çok daha farklı bir gelecek orayı bekliyor olacaktır.

‘BM’de dediğimiz noktaya geldiler’

Biden’ın özellikle BM Güvenlik Konseyi’yle ilgili yaptığı açıklama haklılığımızı ortaya çıkardı mı? Sonunda dediğimiz noktaya geldiler. Şimdi ‘hem daimî üyeleri artıralım hem geçici üyeleri artıralım’ diyorlar. Ama tabii ben aynı noktada değilim. Diyorum ki dönüşümlü üyelik sistemini getirmek lazım.

UZAYDA DOLAŞIYOR: (Yunanistan Dışişleri Bakanı Dendias’ın ‘İstanbul’da 100 bini aşan Rum topluluğunun bugün nasıl 5 binin altına düştüğünü açıklasınlar’ sözleri) Yunan Dışişleri Bakanı benim muhatabım değil. Konuşacaksa Mevlüt Bey’le görüşsün. Biz Türkiye’de Rum nüfusunun azalmasından yana olan bir iktidar olmadık. Tam aksine, örneğin Bozcaada’da, Gökçeada’da gezdiğim zaman orada yaşayan çok az sayıda Rum vatandaşlarımıza hep sormuşumdur; ‘Nerede senin çocukların?’,  ‘Amerika’da’ dedi. ‘Getirin, burada yaşasınlar’ dedim. ‘Çocuğumu Amerika’dan getiremiyorum’ dedi. Ama tabii Yunan Dışişleri Bakanı’nın bunlardan haberi yok. Bunlar uzayda dolaşıyor.

‘Kafkasya’da bazı adımlarımız olacak’

(ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Pelosi’nin Ermenistan’ı ziyareti) Pelosi’nin bu ziyaretiyle kalkıp da Kafkasya’daki bu gelişmelere darbe vuracak ne mecali var ne cürmü var. Şimdi biz de bazı hazırlıkları yapıyoruz. Prag’da Avrupa Siyasi Topluluğu Zirvesi var. Zirveye katılıp katılmama gibi bir değerlendirme içindeyiz. Zirveye katılmamız halinde, Paşinyan’ın oraya gelme durumu var. ‘Orada görüşebilir miyiz?’ diye de bir düşüncesi olmuş galiba. Belki orada bu konuları ayrıca bir görüşme durumumuz olabilir. Fakat Kafkasya’da bizim de bazı hamlelerimiz olacak. Sayın Aliyev kardeşimizle de bunları konuşup, ona göre adımlarımızı atacağız.

Erdoğan ABD’li iş insanlarına seslendi: İş birliğimizin önüne suni engeller konuyor

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türkiye-ABD İş Konseyi tarafından düzenlenen çalışma yemeğinde ABD’nin önde gelen iş insanlarıyla bir araya geldi. Erdoğan programda yaptığı konuşmada, Türkiye ile ABD’nin köklü bağlara sahip iki dost ülke, müttefik ve stratejik ortak olduğunu belirtti. İki ülke arasındaki çok boyutlu iş birliğinin dünyanın pek çok bölgesinde barış ve istikrarın tesisine büyük katkılar sağladığını ifade eden Erdoğan, Ukrayna’dan Balkanlar’a, Orta Doğu’dan Afrika’ya geniş bir coğrafyada, enerjiden gıda güvenliğine pek çok meselede benzer görüşlere sahip olduklarını söyledi. Erdoğan, özetle şunları kaydetti:

EKONOMİMİZ BAŞARILI: Dünya ekonomisi 2020 senesinden bu yana ciddi zorluklarla yüzleşiyor… Pek çok ülke son 40-50 yılın en yüksek enflasyon oranlarıyla baş etmeye çalışıyor. Türkiye ekonomisi büyümede, ihracatta ve istihdamda gösterdiği güçlü performansla tüm bu imtihanların üstesinden gelme konusunda başarılı bir görünüm sergiledi. Küresel ekonominin yeniden yapılandığı ve öngörülebilirliğin azaldığı bir dönemde sağladığımız destekleyici adımlar ve özel sektörün dinamizmi sayesinde ekonomimizin dayanıklılığını ve cazibesini korumayı başardık.Dünya ekonomisi ciddi daralmalarla yüzleşirken biz 2022 yılı ilk çeyreğinde yüzde 7.5 ve ikinci çeyreğinde yüzde 7.6 oranında büyüme kaydettik… Bu başarıların elde edilmesinde Türkiye Ekonomi Modeli’nin çok büyük payı vardır.

LOBİLER ZARAR VERİYOR: Savunma sanayii alanındaki iş birliğimizin önüne müttefiklik hukukumuza aykırı suni engeller getirilmektedir. Bu durum ticari ilişkilerimizin yanı sıra tüm NATO coğrafyasının güvenliğini de menfi şekilde etkilemektedir. Stratejik bakıştan yoksun salt birtakım lobilerin Amerikalı karar alıcıların üzerinde kurduğu baskı sonucu gelişen bu yanlış ve yanlı tutum esasen Amerikan çıkarlarına da zarar vermektedir. Bu nedenle bu tek taraflı ve haksız engellemelerin bir an önce kaldırılması bizler kadar sizlerin de davasıdır. Türkiye bugüne kadar olduğu gibi bundan böyle de Amerika ile ekonomik ve ticari ilişkilerini geliştirme gayretinde olmaya devam edecektir.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir