Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Sakarya Gaz Sahası’nda kullanılacak yeni doğal gaz platformunun eylül sonunda Türkiye’ye geleceğini belirterek, “2026’nın ortasında bu platformu Sakarya Gaz Sahası’na gönderip üretime başlayacağız” dedi.
Sakarya Gaz Sahası’nda 2.6 milyon hanenin doğal gaz ihtiyacını karşılayacak 6 milyon metreküpün üzerinde üretim seviyesine ulaşıldığını aktaran Bayraktar, Sakarya Gaz Sahası dışında da günlük yaklaşık 1.5 milyon metreküplük üretim olduğunu dile getirdi. Türkiye’de 20 milyon hane olduğunu hatırlatan Bayraktar yerli gaz çalışmalarıyla ilgili şu bilgileri verdi:
“İlk fazdaki 10 milyon metreküp hedefine 2025’in ilk çeyreğinde ulaşmış olacağız ve yaklaşık 4 milyon hanenin doğal gaz ihtiyacını artık kendi gazımızdan karşılamış hale geleceğiz. Yeni yüzer doğal gaz platformu 26-27 Eylül gibi Türkiye’ye gelecek. 2026’nın ortasında bu platformu Sakarya Gaz Sahası’na gönderip üretime başlayacağız. Dolayısıyla 8 milyon hanenin doğal gaz ihtiyacını kendi gazımızla Sakarya’dan karşılamış olacağız.”
Gabar petrolü
Orta Vadeli Program döneminde yerli enerji kaynaklarının payının artırılıp ithalatın azaltılmasının hedeflendiğini anlatan Bakan Bayraktar yerli petrol üretimi konusunda da şunları söyledi:
“Gabar Sahası’ndan petrol üretimi 47 bin varile ulaştı. Ekimde ise günlük 50 bin varil üretime ulaşılacak. Türkiye’de toplam petrol üretimimiz günlük 110 bin varile ulaşmış durumda.”
‘Dar gelirliye destek sürecek’
Bayraktar, salgın döneminden bu yana doğal gaz ve elektrikte hane halkı ve ticarethanelerin devlet tarafından desteklediğinin altını çizerek, “1000 liralık gaz ve elektrik faturasının yüzde 60’ı devletimiz tarafından karşılanıyor” dedi. Bu desteği dar gelirli ve emeklilere vermeye devam edeceklerini belirten Bayraktar, “Evi çok daha büyük olan, çok fazla elektrik kullanan, elektrikli aracı olan, tüketimi belli oranın üzerinde olan vatandaşların bu desteklerden faydalanmak yerine gerçek maliyetleri karşıladığı bir modeli düşünüyoruz” dedi.
Bakan Bayraktar’ın açıklamalarından satırbaşları
– “Biz mümkün olduğu kadar farklı kaynaklardan gazı ülkemize alarak, çeşitlendirerek, tedarik portföyümüzü genişleterek kendi arz güvenliğimizi sağlarken bir taraftan da ilave oluşabilecek kapasiteyi Avrupa’ya sevk etmeyle alakalı çalışıyoruz. Buna başladık. Birkaç ülkeye ihracat yapmaya başladık. Türkiye’den doğal gaz satıyoruz. Onun dışında Macaristan, Romanya, Bulgaristan’a gaz tedariki sağlıyoruz.
– Türkiye’nin Somali’de 3 sahada toplam 15 bin kilometrekarelik deniz yetki alanında arama ruhsatı bulunuyor. Oruç Reis Sismik Araştırma Gemimizi bu ay sonunda veya ekim başında Somali’ye gönderiyoruz.
– Libya’nın da bize offshore’unda sismiklerimizle çalışmamız noktasında bir önerisi var. Biz de buna sıcak bakıyoruz.
– (Akkuyu NGS’de) Siemens’in henüz depolarında beklettiği teslim etmesi gereken nükleer ada ile ilgili ekipman var. Birkaç aylık bir gecikmeye sebebiyet verecek ama alternatifi mevcut. Bu yapımı üstlenmiş olan Rus şirket Rosatom, bu ürünle alakalı alternatif siparişini Çin’e vermiş durumda. Ürün oradan gelecek.”