Bakan Yanık’ın açıklamalarından satır başları şöyle; (6 yaşındaki çocuğa istismar davası) Dava açıldı. Biz hemen davaya müdahil olduk. Duruşma tarihinin öne alınmasını istemiştik. Ayrıca sanıkların tutuklanmalarını talep etmiştik. Her ikisi de mahkeme tarafından kabul gördü. Duruşma tarihi 30 Ocak’a çekildi. Şimdi yapacağımız ise 30 Ocak’ı beklemek. Maddi gerçeği artık mahkemelerimiz ortaya çıkaracak. Mağdurun hukuki haklarını koruyacağız.
Dünyada da ülkemizde maalesef çeşitli sebeplerle erken yaşta evlilik gerçeği var. Bizim ülkemize baktığımızda şöyle bir tabloyla karşılaşıyoruz. Sadece geçmişl hukuksal düzenlemelere baksak bile evlilik yaşı ile ilgili düzenlemelerin değiştiğini, toplumun durumu kabul gördüğü bir geleneği olduğunu görüyoruz. Kadın haklarının verdiği süreçle beraber bu durum değişti. Kişilerin kendi hayatları ile ilgili verecekleri karar 18.
“ERKEN YAŞTA EVLİLİĞİN AĞIRLIKLI MAĞDURU KADINLAR”
Erken yaşta zorla evlilikte eğitimini tamamlamamış, maalesef ağırlıklı mağduru kadınlar. Eğitimini tamamlayamamış, erken yaşta zorla evlendirildiğinde bir sonraki örgü şiddet oluyor. Şiddetin basamaklarıyla da mücadele etmiş oluyor. 20 yıldır yaptığımız kararlı mücadelede yüzde 71 oranda azaldı. Bu bize şunu söylüyor. Mücadele ettiğiniz, emek verdiğinizde toplumda bunun bir karşılığı var. Hem şiddet, hem erken yaşta evlilik mücadelemizi aralıksız sürdürüyoruz.
Yasal düzenlemelerimizi zaten yapmıştık. Düzenlemeler önemli ölçüde yeterli. Mevzuatımız bizim iyi bir mevzuat. Fakat tek başına yetmez. Hukuk sonuçları düzenler. Öncelikle toplumsal farkındalık, takip, eğitim, sağlık, kolluk ve güvenlik mekanizaması süreçleri çok önemli. 14 yaşında kız çocuğu istismara uğramışsa doktor ihbar etmeli.
ERKEN YAŞTA EVLİLİKLE MÜCADELE
Eğitime erişimin zor olduğu yerlerde daha çok rastlıyoruz 23 ilimizde acil eylem planları oluşturduk. O yerlere özgü. Mücadelemizi sürdürüyoruz.
Bir hukukçu olarak söylüyorum. Hepimiz yaşadığımız ülkenin hukuyla bağlıyız. Hangi başlıkta olursa olsun bu hukuk bizi bağlar. Hukukta bir kural vardır. Kanunu bilmemek mazereti teşkil etmez. Diyanet İşleri Başkanlığımız kadına şiddetle mücadele çalışmamızda önemli paydaşlarımızdan biridir.
Gelenekle, dini inancımızla açıklayan vs… İslam tarihi boyunca da evlilik hukukuyla alakalı çok çeşitli yorumlar ve değerlendirmeler vardır. Bizim inancımız akılla ve bilimle çok paralel giden bir inançtır. İnsanın ruhuyla, bedeniyle bir bütün olduğunu kabul eder ve bu ölçüyü de ortaya koymuştur.
“AİLE BAKANLIĞI’NIN ALO 183 HATTI KULLANILABİLİR”
ALO 183 Aile Bakanlığı’nın hattı. Şiddete özgü bir hat. Doğrudan ‘0’ tuşlandığında bağlanıyor ve neresiyse kolluğu haberdar ederek süreci devam ettiriyoruz. Biz konumu görmüyoruz ama KADES’te gösteriyor. Şiddet önleme merkezlerimiz ve kolluk birlikte çalışıyor.