Betül Topaklı / Milliyet.com.tr – İngilizceden dilimize ‘küçük ev’ olarak geçen tiny house, minimal ölçülerde maksimum yaşam alanı sunuyor. 10 ila 30 metrekare arasında tekerlekli ya da sabit olarak tasarlanan bu evler, “tamamen sadeleşmiş yaşam” anlamına geliyor. Tiny house’lar iki yıl öncesine kadar yani pandemide kalabalıklardan kaçış için güvenli alanlar olarak tercih edilirken, şimdilerde özellikle İstanbul’da olacağı düşünülen bir depremde barınacak yer arayanların yeni gözdesi haline geldi. 6 Şubat’tan sonra pek çok kişi İstanbul’da yaşadıkları evlerine deprem testi yaptırdı. Binalarının sağlam olmadığını öğrenenlerin yanı sıra yaşanması muhtemel bir depremde kendi yerinde tüm ihtiyaçlarını karşılamak isteyenler Beykoz, Arnavutköy, Şile, Çekmeköy gibi bölgelerdeki tiny house köylere akın etti.
‘GÜVENLİ EV ARAYIŞINA GİRENLER TERCİH ETTİ’
Gayrimenkul sektöründe faaliyet gösteren Go Smart Tiny House Yönetim Kurulu Başkanı Tarık Yılmaz, “Tiny house evler üretiyoruz. Bu evlerde yaşamak isteyenlerin tiny house’ları koyacakları yerleri bulmakta zorlandıklarını fark ettik. Bunun üzerine tiny house köyleri kurmaya karar verdik. Pandemiyle birlikte tiny house köylere ilgi çok arttı. İnsanlar hafta sonunu ya da tatillerini bu köylerde geçirmek istedi. Biz de tiny house’ları tatil bölgeleri olan Ege ve Akdeniz bölgelerinde konuşlandırdık. 6 Şubat’ta yaşanan depremden sonra ise pek çok kişi güvenli ev arayışına girdi. Tercihleri ise, İstanbul ve diğer büyükşehirdeki tiny house köyler oldu” dedi.
“Şu anda İstanbul’un Avrupa yakasında Arnavutköy’de bir projemiz bulunuyor. Anadolu yakasında ise Beykoz’da tiny house köyü projelerimiz var. Bunlar Akbaba Köyü, Cumhuriyet Köyü, Çekmeköy ve Ömerli’de yer alıyor. Projelerimizin bazıları satılık bazıları ise kiralık. İstanbul için şu anda toplam parsel sayımız 270. Ancak talep çok yoğun. Sınırlı sayıdaki yerimiz için 1200 başvuru aldık. Pek çok kişi depremden önce tiny house’larına sadece hafta sonu mangal yapmak için gidiyordu. Şimdi ise yaşadıkları deprem kaygısı nedeniyle bu evlerde yaşamak istiyor. İnsanların İstanbul’da kendilerini güvende hissetmediklerini tespit ettik ve projelerimizi bu doğrultuda gerçekleştirdik. Elektriği suyu çekilen tiny house köylerimizde 7/24 güvenlik var. Ailelere çocuklarıyla kendilerini güvende hissedecekleri tüm imkânları sunuyoruz. Sosyal alanlarda farklı aktiviteler yapma olanağı sağlıyoruz.”
‘KİRALAMA 9 BİN, SATIN ALMA 800 BİN TL’
Tiny house’ların plakalı ve ruhsatlı taşıtlar olduğunu söyleyen Yılmaz, “İmarsız alanlara konulabilmesi de bundan ileri geliyor. Bizim projelerimizin hepsinde ya ekolojik turizm vasfı ya da Turizm Bakanlığı’na bağlı günü birlik kiralama ruhsatı var. Bu durum bizden hizmet alacakların işlerini daha sağlıklı hale getiriyor. Tiny house köyünden kiralama yapmak isteyenler için arsanın aylık bedeli 9 bin lira. Satın almak isteyenler ise İstanbul’da yaklaşık 200 metrekarelik bir arsaya ortalama 800 bin lira ödüyor. Tiny house fiyatlarımız ise 550 bin lira ila 1 milyon lira arasında değişiyor” bilgilerini paylaştı.
‘1 HAFTA-10 GÜN İÇİNDE HEPSİNİ SATTIK’
Depremden sonra tiny house’lara ilginin daha da arttığını söyleyen Göktürk Grup CEO’su Kerim Özer de, “Yoğun talep üzerine Kırklareli Develi’de tiny house köyünü hayata geçirdik. Arsayı 23 tiny house sığacak şekilde parsellere ayırdık ve 1 hafta-10 gün içinde hepsini sattık” dedi. Arsa fiyatlarının bölgeden bölgeye değiştiğini anlatan Özer, “Şu anda deprem nedeniyle tehlikeli olsa da insanlar hem iş hem de yaşam merkezi olan İstanbul’dan uzaklaşmak istemiyor. Yeni projelerimizi de İstanbul’a yakın Silivri, Çatalca, Tekirdağ-Saray ve Kırklareli bölgelerine yapmayı planlıyoruz. Tiny house’lar için ortalama 200-300 metrekare yeterli oluyor. Arsa fiyatları 200 bin TL’den başlıyor ve bölgesine göre 500 ila 750 bin liraya kadar çıkabiliyor” bilgisini paylaştı.
“Tiny house’lara ilgi yaklaşık 1-1,5 yıl önce başladı. İstanbul’dan kopamayanlar 3-5 kişilik yakın çevresiyle birlikte, şehre yakın bölgelerde kaliteli zaman geçirmek için uygun maliyetli, güvenilir ve huzurlu alanlar olan tiny house’ları tercih ettiler. Depremden sonra tiny house’lara ilginin çok yoğun olarak artmasının nedeni ise barınma isteği. Kişiler kendilerini güvende hissedecekleri, kolay ulaşabilecekleri bir yere sahip olup, depremden sonra eğer hayatta kaldılar ise kendilerine ait yerlerinde tüm ihtiyaçlarını karşılamak istiyor.”
“Önceki yıllarda tarla hızlı dönüşen bir yatırım aracı değildi” diyen Kerim Özer, “Ancak son bir yılda arsaların fiyatı 10 kat kadar arttı. Yıl sonuna kadar da çok ciddi artışlar olmaya devam edecek. Günümüzde tarla ve arsanın önemli bir yatırım aracı olduğunu söyleyebiliriz” dedi.