Burada bir konuşma yapan Bakan Kacır, “2022 ve 2023 yıllarında bölgesel kalkınmanın öncüsü olan kalkınma ajanslarımızın odak alanı olarak ‘Genç İstihdamı’ temasını belirledik. Gerçekleştirdiğimiz projelerle birlikte, toplam 9 bin 234 gencimizin istihdamına doğrudan katkı sunduk. Projelerimiz tamamlandığında ise 71 bin 209 gencimizi istihdama kazandırmış olacağız” dedi. Bakan Kacır, “Türkiye’de bir ilk olarak bugün lansmanını yaptığımız ‘Genç İstihdamı Sosyal Etki Tahvili Uygulaması’ İstanbul Kodluyor Projesi, gençlerimizin istihdamını sağlama yolunda yenilikçi ve özgün bir uygulama olacak. Proje kapsamındaki hedef grup, son 1 yılda işsiz olan 18-35 yaş grubundaki gençlerimiz. 1 milyon 250 bin dolar bütçeli bu proje ile 550 gencimizin bilgi ve iletişim teknolojileri sektöründe istihdam edilmesini hedefliyoruz” şeklinde konuştu.
Pilot bölge İstanbul
“Dijital dönüşümün oldukça hızlı olduğu çağımız dünyasında, artık pozitif etki oluşturmayı hedefleyen yatırımcılara ve girişimcilere ihtiyacımız olduğunu görüyoruz” diyen Kacır, şöyle devam etti:
“Bu noktada etki yatırımcılığı, finansal getiri üretirken bir yandan da toplumsal katma değer oluşturan sonuç odaklı bir finansman modeli olarak karşımıza çıkıyor. Hızla gelişim gösteren bu yatırım modeliyle birlikte küresel etki yatırım şirketlerinin 2.3 trilyon dolar seviyesine ulaştığı öngörülmekte. Etki yatırımını Türkiyede ana akım yatırım tercihlerinden biri haline getireceğiz. İşte bugün, bu alanda önemli bir projenin lansmanı için bir aradayız. Türkiyede bir ilk olarak bugün lansmanını yaptığımız ‘Genç İstihdamı Sosyal Etki Tahvili Uygulaması’ İstanbul Kodluyor Projesi, gençlerimizin istihdamını sağlama yolunda yenilikçi ve özgün bir uygulama olacak. Bu proje, performansa dayalı ödeme yöntemiyle yenilikçi bir yaklaşım sunacak. Sosyal etki tahvili yatırım aracı ile etki yatırımcısı projemize ön finansman sağlayacak. Ortaya koyduğumuz hedeflerimizi gerçekleştirmeleri durumunda kendilerine İstanbul Kalkınma Ajansı tarafından ödeme yapılacak. Proje kapsamındaki hedef grup, son 1 yılda işsiz olan 18-35 yaş grubundaki gençlerimiz. 1 milyon 250 bin dolar bütçeli bu proje ile 550 gencimizin bilgi ve iletişim teknolojileri sektöründe istihdam edilmesini hedefliyoruz. İstanbul’da pilot uygulama olarak başladığımız ilk sosyal etki tahvili uygulaması gelecek dönemde yürüteceğimiz çalışmalara örnek olacak.”
2.5 milyar TL destek
Gençlerin geleceğin becerileri ile donatılması ve istihdamı için politikalar geliştirdiklerini belirten Bakan Kacır şunları söyledi:
“2022 ve 2023 yıllarında; bölgesel kalkınmanın öncüsü olan kalkınma ajanslarımızın odak alanı olarak ‘Genç İstihdamı’ temasıydı. Bu tema kapsamında genç istihdamının artırılması, genç girişimciliğinin sağlanması, gençlerin geleceğin işlerinin gerektirdiği becerilerle donatılması, gençlerin becerilerine uygun işlerde istihdam edilmesi, üretim süreçlerine aktif katılımlarının sağlanması yönünde çalışmalar gerçekleştiriyoruz. Ajanslarımız tarafından ‘Genç İstihdamı’ teması kapsamında yaklaşık 2.5 milyar TL tutarında destek sağladık. Yürütülen uluslararası projelerin toplam değeri 23 milyon euro’ya ulaştı. Gerçekleştirdiğimiz projelerle toplam 9 bin 234 gencimizin istihdamına doğrudan katkı sunduk.”