5 lider olağanüstü toplandı

MEHTAP GÖKDEMİR Ankara – Daha önce 6 liderin imza attığı ortak açıklamada belirlendiği gibi 6 Mart toplantısından vazgeçilmedi ve toplantının ardından yapılan basın bildirisinde de nihai kararın 6 Mart pazartesi günü açıklanacağı belirtildi. Akşener’in pazartesi günkü toplantıya katılıp katılmayacağı ise belirsizliğini koruyor. Akşener’in adaylık çağrısı yaptığı CHP’li ABB Başkanı Mansur Yavaş ve İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu da “arabuluculuk” rolünü üstlendi. Altılı masanın 5 lideri Kılıçdaroğlu, Karamollaoğlu, Babacan, Davutoğlu ve Uysal ise, dün “olağanüstü” bir araya geldi.

Uzlaşı mümkün mü?

Siyasi parti genel merkezlerdeki değerlendirmelerin yanısıdığı siyaset kulislerinde, bundan sonrasına ilişkin pek çok olası senaryo dillendiriliyor. Akşener’in sert suçlamalarına karşın konuşmasında kullandığı “imzalarımızın, sözümüzün arkasındayız” mesajı, İYİ Parti’den bazı kurmayların “5 liderden gelecek yanıta göre tutum belirleyecekleri” yönündeki değerlendirmeleri kulislerde “Altılı Masa için hâlâ uzlaşma mümkün olabilir” beklentilerini gündemde tutuyor. Dün Kılıçdaroğlu ile görüşen ABB ve İBB belediye başkanlarının Akşener ile görüşme taleplerinin CHP liderince olumlu karşılanması da, masada uzlaşı kapılarının açık tutulduğu şeklinde yorumlanıyor. Ancak kulislerde muhalefet cephesinde yeni ittifak oluşumlarının gündeme gelebileceğine ilişkin görüşler de dillendiriliyor. İYİ Parti’nin tek başına yola devam kararı alması durumunda ise Akşener’in Cumhurbaşkanı adaylığının söz konusu olacağı belirtiliyor.

‘Sandalyesi hazır’

CHP, İYİ Parti, SP, DP, DEVA ve Gelecek Partileri’nde iç değerlendirmeler sürerken, belli şartlarla Cumhurbaşkanlığı seçimi için işbirliği yapabileceği mesajını veren HDP de dün MYK’sını olağanüstü topladı.

Saat 17.15’te başlayan toplantıdan önce masadaki kaynaklar, 6 Mart’taki buluşmaya işaret ederek, “Pazartesi günü Sayın Akşener gelirse sandalyesi hazır, kaldırmadık. Gelirse sandalyesi hazır. Gelmezse kendisi bilir. Biz yolumuza devam ederiz” değerlendirmesini yaptılar.

‘Hedefimiz kaybedeni olmayan bir zaferdir’

Beş liderin katıldığı olağanüstü toplantı 4 saati aşkın sürdü. Kılıçdaroğlu, toplantının ardından Parti Genel Merkezi’ne geçti, MYK üyeleriyle “ayak divanı” olarak nitelendirilen kısa bir bilgilendirme yaptı. Buluşmaya ilişkin ortak basın açıklamasında özetle şu ifadeler kullanıldı:

MASA DEVAM EDİYOR: Ülkemizin tüm toplum kesimlerinin en geniş yelpazede temsil edildiği ve bizatihi milletimizin kurduğu masamız ilk gün hangi ilke ve hedefler doğrultusunda kurulduysa, bugün de yine aynı istikamette çalışmalarına devam etme kararlılığındadır. Millet İttifakının belediye başkanları da şimdiden bu taahhütlerin gereğini yerine getirmek için çalışmalarını sürdürmektedir. Düne ve bugüne sıkışmadan, ‘Yarının Türkiye’sini inşa ve ihya etmekte kararlıyız! Bizler, 85 milyon insanımızın hiçbir ferdini dışarda bırakmadan, hiç kimsenin kalbini kırmadan, güvenini boşa çıkarmadan yolumuza devam edeceğiz. Hedefimiz; kaybedeni olmayan bir zaferdir!

6 MART RANDEVUSU: Bir önceki toplantımızda karara vardığımız gibi, 6 Mart Pazartesi günü tekrar Saadet Partisi’nin ev sahipliğinde bir araya geleceğiz. Ortak bir anlayışa ulaştığımız 28. Dönem TBMM ve 13. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ortak Cumhurbaşkanı adayımız ve geçiş süreci yol haritası konusunda nihai açıklamayı kamuoyu ile paylaşacağız.

ACILARIN ÜSTÜNÜ ÖRTEMEZ: Hiçbir gelişme milletimizin deprem felaketi dolayısıyla yaşamakta olduğu acıların ve bu acılara sebep olan yönetim zafiyetinin üstünü örtemez.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir