4 günde 247 yangın

HABER MERKEZİ – Türkiye genelinde son günlerde çıkan yangınlar bir kaz daha yüreğimizi yaktı. Tablo’nun vahameti ise dün Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın verdiği rakamlar ile gözler önüne serildi. Yumaklı, perşembe günü sabahtan dün akşama kadar 247 yangına müdahale edildiğini ve bunlardan 241’inin kontrol altına alındığını belirtti. Bakan, “Şu an için bizi endişeye sevk edecek herhangi bir yangın yok” dedi.

Yumaklı söndürme çalışmaları süren yangınlarla ilgili de İzmir’de Urla ve Karşıyaka, Bolu Göynük ve Karabük’teki yangınlar yoğun çabalar sonunda kontrol altına alınabildiğini söyledi. Muğla’da Yatağan ve Ula ile Datça’da da dün öğle saatlerinde orman yangınlarının çıktığını aktaran Bakan, bu bölgelerde de alevlere en kısa sürede müdahale edildiğini ve bu müdahalelerin sürdüğünü belirtti.

Uyarıları dikkate alın

Perşembe günü sabahtan dün akşama kadar 109’u orman yangını, 138’i kırsal yangın, 247 toplam yangına müdahale edildiğini aktaran Yumaklı şöyle devam etti: “Bunlardan 241’i kontrol altına alındı. Müdahalesi devam eden, enerjisi düşmüş büyük oranda kontrol altına alınmış ya da belli oranda yarına kadar müdahaleleri ile iyileşmeyi sağlayacak ve bizlere de güzel haberler verecek olan sonuçları paylaşacağımız yangınlar mevcut. Umuyorum ve diliyorum ki önümüzdeki pazar gününe kadar Meteoroloji Genel Müdürlüğü’müzün bizlere olan uyarılarını hepimiz dikkate alırız. Hep söylüyoruz mümkün olduğu kadar kapalı alanların dışında aleve ateşe sebep olabilecek herhangi bir şey yapmayız. 15 Eylül’e kadar dediğim gibi bütün ilgili kurumlar başta Orman Genel Müdürlüğü’ümüz olmak üzere alarm durumunda. Diliyorum hiç bunlara gerek kalmasın. Bu vesileyle bu yangınlardan bir şekilde zarar gören hatta hani evini terk edip daha sonra geri gelmiş olsa bile bir şekilde bunlardan etkilenmiş olan vatandaşlarımıza da şimdiden tekraren geçmiş olsun diliyorum.”

Yangınların çıkış nedenleri ve şüphelilere yönelik ile ilgili Yumaklı, “Kesinleştirmediğimiz ya da bizim net bilgimiz olmayan yangın çıkış sebebiyle ilgili herhangi bir bilgi vermiyoruz. Çünkü bununla ilgili kolluk güçlerimiz, valilerimiz zaten araştırmalarını yapıyorlar. Onlarla ilgili de açıklamalarını yapıyorlar” dedi.

Urla’daki yangın kontrol altına alındı.

Bir köy küle döndü

MANİSA: Gördes ilçesinde 14 Ağustos’ta başlayan, Salihli ve Gölmarmara ilçelerine ulaşan orman yangınlarına müdahaleye devam ediliyor. Gece boyunca ekiplerin karadan kontrol altına almaya çalıştığı yangınlara havanın aydınlanmasıyla hava araçları da müdahale etti. Alevlere yedi helikopter, 66 arazöz, 22 su ikmal aracı, altı dozer, yedi yer ekibi, 47’si teknik ekip olmak üzere 550 personelle müdahale ediliyor. Boyalı ve Kayacık mahallelerindeki orman yangınları da sürdü. 20 hanelik Karayakup ve 57 hanelik Yeniköy Mahallesi tahliye edildi. 40 kişinin yaşadığı Karayakup Mahallesi’ndeki cami ve tüm evler yanarak kullanılamaz hale geldi.

AYDIN: Yangın, üçüncü gününde Muğla’nın Kavaklıdere ilçesi ile Aydın’ın Bozdoğan ilçesi sınırları arasında yer alan Hışımlar, Güre, Örmepınar ve Yeşilköy mahallelerinde sürüyor.

Üç tutuklama

Didim ilçesinde cuma günü çıkan ve 12 saatte söndürülen maki yangınına ilişkin soruşturma kapsamında üç şüpheli gözaltına alındı. Polisteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edilen şüpheliler tutuklandı. İzmir’de üç, Bolu’da da iki kişi tutuklanmıştı. Böylece orman yangınlarıyla ilgili olarak tutuklananların sayısı sekize yükseldi.

UŞAK: Eşme ilçesi Dereli köyü yakınlarında önceki gün başlayan ve rüzgarın da etkisiyle hızla büyüyerek Manisa’nın Sarıgöl ilçesine ulaşan yangına, gece boyu karadan müdahale devam etti. Yangını söndürmek için sabah tekrar hava müdahalesi başlatıldı.

KARABÜK: Alınca ve Beydini köyleri arasında bulunan ormanlık alanda, cuma günü saat 14.19 sıralarında çıkan yangının söndürülmesi için çalışma yürütülüyor.

MUĞLA: Yatağan, Ula ve Datça ilçelerinde eş zamanlı orman yangınları çıktı. Yatağan’da yangının arıcıların körükte yaktıkları ateşten çıktığını belirlendi, kovanların sahibi baba oğul gözaltına alındı. Datça’da ise kasten yangın çıkardığı değerlendirilen ve ‘dur’ ihtarına uymayan yabancı uyruklu
1 kişi gözaltına aldı.

Toplam 9 tutuklama

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç da dün akşam, 12-17 Ağustos tarihleri arasında 7 ilde çıkan yangınlarla ilgili gözaltına alınan toplam 22 kişiden 9’unun tutuklandığı bilgisini paylaştı.

Karayakup Mahallesi’ndeki evler yanarak kullanılamaz hale geldi.

Azerbaycan’dan destek

İZMİR: İzmir’in Karşıyaka ilçesindeki Yamanlar Dağı’nda çıkan orman yangını 62.5 saat sonra, Urla ilçesindeki maki yangını ise 16.5 saat sonra kontrol altına alındı. Menderes ilçesindeki orman yangınında ise söndürme çalışmaları havadan ve karadan sürüyor. Azerbaycan’dan Türkiye’nin yangınla mücadelesine destek olmak amacıyla önceki gün gece gönderilen BE-200ÇS amfibi uçağı da İzmir’e ulaştı.

Soğutma çalışmaları iki-üç hafta sürecek

BOLU: Bolu’nun Göynük ilçesinde perşembe günü çıkan orman yangını, dün saat 12.30 sıralarında, yaklaşık 72 saat sonra kontrol altına alındı. Bolu Valisi Erkan Kılıç, bölgedeki soğutma çalışmalarının iki-üç hafta süreceğini söyledi.

İzmir’de 43, Manisa’da 36 bina hasar gördü

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, orman yangınlarından etkilenen İzmir ve Manisa’da gerçekleştirilen hasar tespit çalışmalarını açıkladı. Bakan Kurum “İzmir’de 52 bina 97 bağımsız bölümün incelemelerini yaptık ve bunlardan 43 bina ve 45 bağımsız bölümün yangından etkilendiğini, ağır, yıkık veya orta hasarlı olduğunun tespitini yapmış olduk. Tire ve Urla yangınında da soğutma çalışmalarının bitmesiyle ekiplerimiz hasar tespit çalışmalarımızı yürütecektir” dedi.

Manisa’daki incelemelere değinen Kurum, şu bilgileri verdi: “Manisa’mızın Gördes ilçesine bağlı Boyalı Mahallesi’nde çıkan orman yangını sebebiyle Karayakup köyümüz de maalesef yangından etkilendi. Şu anda 46 binamızda, 66 bağımsız bölümde incelemelerimizi yaptık ve 36 bina 52 bağımsız bölümün de yangından etkilendiğini, ağır, yıkık, acil yıkılacak bina olarak tespitlerini yapmış olduk.”

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir