30 yıllık tartışma: ‘Muz yıkanmalı mı?’ Tüm sineklere davetiye çıkarıyor

1990’lı yılların başlarında meyve ve sebzelerden hangilerinin yıkanıp yıkanmaması gerektiği üzerine çalışma yapıldı. Özellikle muzun yıkanıp yıkanmaması tartışıldı ve o günlerde bir kanıya varıldı.

Muzların yıkanmasına gerek yoktu. Ancak kısa bir süre içinde bu tartışma yeniden alevlendi ve kabuklu olmasına rağmen muzların yıkanmadan tüketilmemesi gerektiğine karar verildi. Bunun iki nedeni vardı:

1- Meyve sineklerini önlemek için

Meyve sinekleri özellikle olgunlaşmış veya aşırı olgunlaşmış meyvelerin bulunduğu ortamlarda çoğalır. Dökülmüş meyve suyu veya yıkanmamış ve boş soda kutularındaki kalıntılar gibi meyveli veya tatlı kokabilecek herhangi bir şeyin bulunduğu ortamlarda bu sinekler çok aktiftir.

Meyve sinekleri, olgun meyvelerde büyüyebilen mayalar ve bakterilerle birlikte güçlü kokuları nedeniyle muzlara çekilir. Meyve sineklerini mutfağınızdan uzak tutmak için, onları çeken faktörleri ortadan kaldırmaya çalışmalısınız.

Sinekleri yumurtalarından kurtulmak için muzları eve getirdikten hemen sonra yıkadığınızdan emin olun çünkü meyve süpermarketinize taşınırken veya orada saklanırken meyve sinekleri yumurta bırakmış olabilir.

2- Gıda güvenliği

Muzları yıkamak için diğer çok önemli sebep ise herhangi bir hastalığa yakalanma riskinizi azaltmaktır. Kabukta herhangi bir mikrop veya kir varsa, bunun muza geçme potansiyeli vardır; örneğin, meyveyi kabuğundan tutuyorsanız, bir ısırığı koparmak için parmaklarınızı kullanın.

Meyveyi kesmeseniz bile, soyarken veya yiyeceklere dokunurken kir ve bakteri size bulaşabilir. Yemeden önce tüm meyve ve sebzeleri yıkamak, içlerinde bulunabilecek bakteri ve kiri azaltmak için iyi bir uygulamadır.

Muzunuzu 30 saniye boyunca akan soğuk musluk suyunun altında yıkayın ve temiz ellerinizi kullanarak üzerlerindeki görünür kirleri fırçalayın. Temiz bir mutfak havlusu kullanarak iyice kurulayın.

Temizlenmiş muzlarınızı ısı kaynaklarından, doğrudan güneş ışığından ve diğer etilen gazı üreticilerinden uzakta bir alanda saklayın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir