‘2 milyon 600 bin oy fark attık’

ASLIHAN ALTAY KARATAŞ/ANKARA- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, rakipleri arasında ilk tur değerlendirmesini yapan ilk isim oldu ve AK Parti Genel Merkezi’ndeki balkondan, “Biz yüzde 50’nin üzerinde bir oy oranıyla bu turu bitireceğimize inanıyoruz” dedi. Erdoğan seçimin ikinci tura kalması halinde 15 günde izleyeceği stratejinin de ipuçlarını verdi. Sandıkların yüzde 95’inin açılmasından sonra AK Parti Genel Merkezi’ne gelen Erdoğan, balkona eşi Emine Erdoğan ile birlikte çıkarak, kendisini saatlerdir bekleyen kalabalığı selamladı. Cengiz Kurdoğlu’nun “Duyanlara Duymayanlara” şarkısının nakarat bölümüne de eşlik eden Erdoğan, balkon konuşmasında özetle şunları söyledi:

BİRİLERİ MUTFAKTA: Birileri mutfakta biz de balkonda! Ülkemiz 14 Mayıs seçimleriyle bir demokrasi şölenini daha alnının akıyla tamamlamıştır. Henüz kesin sonuçlar belli olmamakla birlikte açık ara önde bulunuyoruz. Hem yurt içi oylarının gayri resmi sonuçlarının belli olmasının hem yurt dışı oylarının sayımının biraz daha vakit alacağı anlaşılıyor. Tabi biz fersah fersah geride olduklarını kendilerinin de bildiği bir tabloyu, ‘öndeyiz’ diye anlatarak milleti bir kez daha, muhtemelen son kez kandırmaya çalışanlar gibi değiliz. Biz milletimize karşı hep harbi ve hasbi olduk. Bugün de seçimde açık ara önde olduğumuzu biliyor, ancak sonucun tam oranlarıyla ne şekilde tecelli ettiği henüz resmen önümüze gelmediği için, milli iradenin tezahürünü bekliyoruz.

ŞİMDİDEN YAPALIM DEDİK: Sonucu beklerken sizlerin buradaki sevgisine mukabele etmek için geleneksel balkon konuşmamızı şimdiden yapalım dedik. Bu ne aşk, bu ne heyecan, bu ne sevda! Kazanan seçim tablolarının göstereceği rakamların ve oranların ötesinde tartışmasız bir şeklide ülkemiz olmuştur, milletimiz olmuştur. Türkiye milli iradenin üstünlüğüne oln bağlılığıyla, vatandaşlarının siyasi tercihindeki özgürlüğüyle, dünyanın önde gelen demokrasileri arasında yer aldığını bir kez daha ispatlamıştır. Bu gerçeği, seçimlere katılım oranının rekoruyla gösterdik. Dünyada benzeri yok, tarihimizin en yüksek katılımlı seçimlerinden birini yaşadık. Bu gerçeği milletimizin tercihini, huzur içinde sandığa yansıtmasıyla gösterdik. Kayda değer hiçbir üzüntü verici hadise yaşanmadan bu seçimi tamamladık.

SAYGI DUYUYORUZ, DUYACAĞIZ: CHP yöneticileri ve bazı belediye başkanlarının, tamamen kendi iç hesaplaşmalarının ürünü feveranları, bu gerçeği değiştirmiyor. Ülkemiz hem siyasi hak ve özgürlüklerin kullanımı hem seçim sisteminin güvenilirliği bakımından dünyaya örnek olacak bir işleyişe sahiptir. Kimsenin bu güzel tabloyu, kendi kısır siyasi hesapları için bozmaya hakkı yoktur. Biz siyasi hayatımız boyunca istisnasız her zaman milli iradenin kararına, yani sizin kararınıza saygı duyduk. Bu seçimde de saygı duyuyoruz. Bundan sonraki seçimlerde de saygı duyacağız. Cumhur İttifakı işini biliyor. Gereğini yaptınız, herkesten de biz aynı demokratik olgunluğu bekliyoruz.

2,6 MİLYON FARK ATTIK: Milletimizin kararının ne olduğunu, gayri resmi kesin sonuçları açıklandığında hep birlikte göreceğiz. Sonuç ne olursa olsun bugünkü seçimlerde Cumhurbaşkanlığında tercihihi bizden yana yaptığı görülen 27 milyona yakın vatandaşımın her birine şükranlarımı sunuyorum. Tercihini kimden yana yaparsa  yapsın, bu demokrasi şölenine katılan yaklaşık 56 milyon vatandaşımızın her birine teşekkür ediyorum. Seçimlerde en yakın rakibimize şimdiden 2 milyon 600 bin civarında fark attık. Kesin sonuçların çıkmasıyla bu rakamın çok daha yükseleceğine inanıyorum. Seçim sistemimizin yüzde 50 artı 1 oy sınırı sebebiyle, Cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turda bitip bitmediğini henüz bilmiyoruz.

YÜZDE 50’NİN ÜZERİNDE BİTİRECEĞİZ: Eğer milletimizin kararı Cumhurbaşkanı seçiminin tamamlandığını gösteriyorsa, zaten mesele yok. Şayet milletimiz tercihi seçimin ikinci tura kalmasından yana yaptıysa onun da başımızın üstünde yeri var. Biz yüzde 50’nin üzerinde bir oy oranıyla bu turu bitireceğimize inanıyoruz. Zira yurtdışı oylar tamamıyla ülkemize intikal etmiş değil, sayımları devam ediyor. Bunun için teşkilat mensuplarımızdan ve bize gönül veren tüm kardeşlerimden sandıklardaki ilçe ve il seçim kurullarındaki işlemler bitene kadar teyakkuz halinde olmaya devam etmelerini istiyorum. Seçim zaferimizin gölgelenmesine yol açacak en küçük rehavete, zafiyete izin vermeden süreci takip edeceğiz.

‘Çoğunluğu kazandık’

ŞÜPHEMİZ YOK: TBMM üyeliği seçimleri mevcut tabloyla bile Cumhur İttifakı’nın çoğunluğu kazanmasıyla neticelenmiştir. Şu anda Parlamentoda çoğunluk Cumhur İttifakı’ndadır. Mecliste çoğunluğu Cumhur İttifakı’na veren miletimizin tercihinin Cumhurbaşkanlığı seçiminde de güven ve istikrardan yana olacağından yana şüphe duymuyoruz.

‘Türkiye Yüzyılı’nın önüne kimse geçemeyecek’

HAYIRLI OLSUN: Bugün burada bizlerle birlikte olan kardeşlerim başta olmak üzere, partimizin tüm mensuplarına, Cumhur İttifakının tüm mensuplarına, milletimizin her bir ferdine çağrıda bulunuyorum. Yarın sabahtan itibaren Türkiye Yüzyılı için, milletimizin ve özellikle de gençlerimizin umutlarını en yükseğe çıkarmak için çalışmaya başlıyoruz. Önümüzdeki dönemde de hiçbir tahrike, provokasyona, oyuna gelmeden sadece ve sadece milletimizin gönlünü kazanmak için çalışacak, koşturacak, uğraşacağız. Büyük ve güçlü Türkiye’yi inşa etmenin mücadelesini vereceğiz. Türkiye Yüzyılı’nın yükselişinin önüne kimse geçemeyecektir. 14 Mayıs Demokrasi Şöleni’nin hayırlı olmasını diliyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir