15 bin TL masrafla köye göç ettiler! Geçinmek için gereken para…

Filiz Sönmezoğlu (37) 20 yıl boyunca AVM’lerde mağaza müdürü, Deniz Sönmezoğlu (38) ise çeşitli ajanslarda sanat yönetmeni olarak çalışmasının yanı sıra anaokullarında, sanat, spor, robotik kodlama gibi dersler verdi. Göç etme planlarının her zaman olduğunu söyleyen Sönmezoğlu ailesi, hayat şartları ve para kazanma gerekliliğinden dolayı bunun bir emeklilik hayali olduğunu düşündü, ta ki pandemiye kadar. Pandeminin başında kendi şirketlerini kuran çift, sokağa çıkma yasaklarıyla birlikte işlerine devam edebilmek için ofislerini değil, evlerini kullanmaya başladı. “Bu durum bize işlerimizi kendi evimizden yönetebildiğimizi gösterdi ve bu yaşamı denemek için bize bir şans verdi” diyen Filiz-Deniz Sönmezoğlu, “Alışılmışın dışında Ege köyleri yerine Sakarya’yı tercih ettik. ilk olarak İstanbul’a yakın bir yer daha cazip geldi. Çünkü daha evvel köy yaşamını hiç tecrübe etmemiştik ve alışma sürecini yakın bir yerde yaşamak istedik. Geniş bir yelpazede ev bakıyorduk ve bir uygulama aracılığıyla evimizi bulduk. Nihayetinde hiç bilmediğimiz bir şehirde, tek bir tanıdığımız olmadan karı-koca birbirine destek olarak yeni bir hayat kurduk” dedi.

Yerel halkın dönem dönem ormandan kestane, mantar, galdirik otu toplayıp sattığını söyleyen Sönmezoğlu ailesi, bunu “Vakti olan herkesin kolaylıkla yapabileceği bir iş imkanı” olarak tanımlıyor. Köydeki toprakların çok verimli ve tarıma uygun alanlar olduğunun altını çizen aile, “Bolca fındık bahçeleri var ve hayvancılık yapılıyor. Günlük ya da devamlı olarak bu alanlarda da iş imkanları mevcut. Doğa turları için çok uygun bir yer. Bu alanda ufak yatırımlarla bir iş imkanı oluşturulabilir” bilgisini verdi.

Köye göç edince nasılsa bir iş bulurum mantığıyla hareket etmenin hayatı zorlaştırabileceğine vurgu yapan aile, göç etmek isteyenlere de şu tavsiyelerde bulundu:

“Ya size yetecek bir birikiminiz olmalı ya uzaktan devam edebildiğiniz bir işiniz olmalı ya da göçmek istediğiniz yerde göçmeden önce ayarladığınız veya kurduğunuz bir işiniz olmalı. ‘Youtube’da bir kanal açıp para kazanırım, bana yeter’ mantığı gerçekçi ve çözüme götüren bir fikir olmaz.”

Bulundukları bölgeye dışarıdan çok fazla göç olmaması sebebiyle ilk zamanlarda köy halkı aileyi şaşkınlıkla karşılasa da zamanla kabullenmişler. Öyle ki YouTube için videolar çekmeleri de çevreleri tarafından oldukça ilgi görmüş. Aile, “Bize kendimizi çok ünlüymüşüz gibi hissettiriyorlar” sözleriyle de memnuniyetlerini dile getiriyor. Köy ve şehir hayatındaki harcamaları kıyaslayan aile, “İstanbul’daki 130 metrekare evimize 3 bin TL kiraya ek olarak 350 TL aidat ödüyorduk. Doğal gazı sadece ısınma için kullanıyorduk. Mutfak ocağını ve sıcak su ihtiyacını elektrikle karşılıyorduk. Bu da masrafı artıran diğer detaylardandı. Sakarya’daki 160 metrekare müstakil evimiz için bin 700 TL kira ödüyoruz” diye konuştu.

‘4 KİŞİLİK BİR AİLE 8-9 BİN TL’YE GEÇİNEBİLİR’

Köydeki ve şehirdeki farklılıklara da dikkat çeken Sönmezoğlu ailesi, “Şehrin karmaşası, stresi ve yoran temposu akşam eve ulaştıktan sonra hızlı yemek ve hızlı alışveriş için kullandığımız uygulamalar ile bizi üretmeden tüketme çılgınlığı içine çekiyor, kartlarımızın limitini kendi paramızmış gibi sandığımız ve harcamalarımızı oldukça artıran kısır bir döngüye sokuyordu” deyip ekledi:

“Köyde bu uygulamalar yok. Yumurtamızı tavuklarımızdan, sebzemizi, meyvemizi bahçemizden emek vererek ve adım adım büyümesini izleyerek topluyoruz. Köyde hayatınızı şehirdeki gibi yaşarsanız market fiyatları her yerde aynı, sadece kiranız azalmış olur. Ama emek vermeyi seçer, konfor alanınızdan da dışarı çıkarsanız harcamalarınız yarı yarıya düşüyor. Bu işler yorucu ve kolay değil ama şehir hayatı gibi stresli değil keyifli. Tükettiğinizi üretebilen olmak, yediğiniz gıdanın doğallığından emin olmak, doğa içinde her gün bir mucizeye tanık olmak mükemmel bir his.”

Kendi besininin büyük kısmını üreten ve köy hayatı yaşayan 4 kişilik bir ailenin kira, elektrik, internet, telefon gibi faturalar ve mutfak masrafıyla birlikte ortalama 8-9 bin TL sabit gelirle birikim yapmadan geçinebileceğine vurgu yapan Sönmezoğlu ailesi, “Biz kurduğumuz işten düzenli bir gelir elde ettiğimiz için herhangi bir birikimle bu yolculuğa çıkmadık. Fakat taşınma süreci, nakliye bedeli ve evimiz doğal gazlı olmasına rağmen aldığımız şömine soba, bir kira, bir depozito bedeli ile toplam 15 bin TL masrafla yeni köy hayatımıza başladık” ifadelerini kullandı. 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir