100 milyon euro’luk yeni fabrika yolda

Mithat Yurdakul / KAYSERİ – Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank dünyada 5 sene içerisinde seramiğin bir numaralı ülkesinin Türkiye olacağını söyledi.

NG Kütahya Seramik, Türkiye’nin en büyük seramik mağazasını; Bakan Varank, NG Kütahya Seramik Yönetim Kurulu Başkanı Erkan Güral ve İtalyan şirket Sacmi’nin İstanbul Genel Müdürü Marko Vignali’nin katılımıyla Kayseri’de hizmete açtı. Kütahya Seramik’in 240. mağazası olan ve AVM konseptinde tasarlanan 9 bin metrekarelik mağazada, hem teknolojileriyle hem de tasarımlarıyla fark yaratan inovatif ebatlı koleksiyonlar sergilenecek.

‘En büyük mağaza’

Bakan Varank, açılış töreninde yaptığı konuşmada, seramik sektöründe Türkiye’nin en büyük mağazasının açıldığını belirterek, “Güral ailesi burada yeni bir yatırımın da imzalarını atacak. Dünyanın en büyük seramiklerini NG Kütahya Seramik Türkiye’de üretecek. 5 metrekareden daha büyük tek parça seramiklerden bahsediyoruz. Bu yatırım gerçekleştiğinde bunları Türkiye’de üretmiş olacağız. Bir zamanlar seramikte bir numara İtalya görülüyorsa emin olun 5 sene içerisinde seramiğin bir numarası kim olacak? Türkiye olacak” dedi.

Varank, yeni fabrikanın çevreci özelliklerine de işaret ederek, “NG ailesinin yeni kuracakları fabrikanın sadece Türkiye’ye değil, dünyaya örnek olacağını biliyorum. En büyük ebatlı seramikleri üretecekler, aynı zamanda kuracakları güneş paneliyle kendi enerjisini üretecek, daha çevreye saygılı, daha yeşil üretimler yapacak” ifadelerini kullandı. 

İtalyan işbirliğiyle

Kayseri’de hizmete sundukları 240’ncı mağaza ile birlikte Kütahya’daki yeni fabrika yatırımının da startını verdiklerini kaydeden Erkan Güral ise şunları kaydetti:

“Yeni yatırımımızla bu kez daha büyük ebatlarda üreteceğimiz seramiklerle yine adımızdan söz ettireceğiz. İtalyan Sacmi firmasıyla gerçekleştirdiğimiz işbirliğiyle dünyada sadece sayılı firmalar tarafından üretilebilen 160’a 320 ve 120’ye 280 büyüklüğündeki katma değerli ürünlerle hem iç pazara hizmet verecek hem de uluslararası piyasalardaki marka gücümüzü daha da artıracağız. Bu fabrikamız aynı zamanda sanayimizdeki dijital ve yeşil dönüşümün mihenk taşlarından bir tanesi olacaktır. Sıfır karbon salınımı hedefiyle çevreci, otomasyon alt yapısıyla ülkemizdeki 4. Sanayi Devrimi’nin öncüsü bir tesisi ekonomimize kazandırarak son dört yıl içinde toplam 410 milyon euro’luk yatırımla bin 300 kişiye doğrudan istihdam sağlamanın gururunu yaşıyoruz. Türkiye seramik üretiminde İtalya’yı geçerek İspanya’nın ardından 2. sıraya yükseldi.”

420 futbol sahası kadar

Verilen bilgiye göre, İtalyan Sacmi işbirliğinde 100 milyon euro’luk yatırımla hayata geçirilecek NG Kütahya Seramik’in 8. fabrikasında, dünyanın en büyük ebatlı (160x320cm) tek parça seramikleri Kütahya’da üretilecek.

420 futbol sahası büyüklüğünde, yıllık 3 milyon metrekare kapasitesiyle tamamen otomasyona dayalı olarak üretim yapacak olan fabrika, kendi enerjisini üretecek. 120 dönüm kapalı alana sahip fabrikanın çatısına 25 mW’lık güneş enerjisi sistemi yerleştirilecek. Fabrikanın üretiminin yarısı ihraç edilecek. 2023’ün sonunda faaliyete geçmesi beklenen fabrika, Türkiye ekonomisine 60 milyon euro döviz kazandıracak.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir