10 günde yapımı biten bu eve büyük talep! ’40 yıl ömrü var’ diyerek sırrını verdi

Gonca Kocabaş / Milliyet.com.tr – Antalya doğumlu ve elektrik elektronik mühendisi olan Görkem Genç, özel sektörde bir süre çalıştıktan sonra işinden ayrılmaya karar verdi. Genç, 2016 yılından beri müteahhitlik ve ev tadilatı işleri yapıyor. Son 2 yılda da yaptığı işleri kendi adına açtığı Youtube kanalında paylaşıyor. Özellikle inşaat maliyetleriyle ilgili içerikler üreten Görkem Genç’in prefabrik ev videolarına olan ilgi de her geçen gün artıyor.

Prefabrik evler, çelik karkas üzerine kurulan duvarlarının kalınlığı genellikle 8-10 cm aralığında değişen ve kaba inşaat kısmı yaklaşık 1 hafta içerisinde kurulan evler olarak biliniyor. Duvar yalıtımlarında da EPS veya taş yünü malzemeler kullanılabiliyor. Kaba inşaat kısmının kurulum kolaylığı ve deprem bölgelerinde tercih edilmesiyle son zamanlarda daha bilinir hale gelen evlere olan talebin artmasıyla maliyetlerde de artış gözleniyor.

’10 GÜNDE KURULUP TESLİM EDİLİYOR’

Prefabrik evlerin yapımı öncesinde tıpkı betonarme evlerde olduğu gibi inşaat ruhsatı alınması gerektiğine değinen Görkem Genç, “Bu konuda betonarme evler ile aralarında bir farklılık bulunmuyor. Bu kısımları kısaca belirtmek gerekirse projelerin çizimi (zemin etüdü, plan kote, mimari proje, statik proje, elektrik projesi, mekanik proje). Tüm bu projelerin ilgili belediyeler tarafından onaylanması ve sonrasında inşaat ruhsatının alınması, daha sonra şantiye elektriği ve şantiye suyunun alınması ile evin yapımına başlanabilir. Bu süreç de belediyelerden belediyelere 2-6 ay arasında farklılık gösteriyor” bilgisini paylaştı.

100 metrekare bir prefabrik eviçinde kullanılan malzemelere göre fiyatı değişmekle beraber ortalama 800 bin – 1 milyon lira mâl oluyor” diyen Görkem Genç, depremle artan ilginin de uzun süreli olacağını düşünmediğini dile getirdi. Genç, “Bunun en temel iki sebebinin, maliyetlerinin betonarme evler ile arasında çok fark olmaması ve Türkiye’de yıllardır yerleşen yapı kültüründe betonarme evlerin daha çok tercih edilmesi olarak söyleyebiliriz. Ayrıca ilerleyen süreçlerde satılmak istenirse satış konusunda da zorluklar yaşanabileceğini düşünüyorum” dedi ve prefabrik evlerin yapım süreçleri hakkında şunları söyledi:

“Bu evlerin yapımı, inşaat ruhsatının alınması 2-6 ay (konuma göre değişkenlik gösteriyor), subasmanın yapılması 15 gün, evin kaba iskeletinin kurulması ve teslimi 10 gün, zemin ve duvar kaplama işlemleri (şap, seramik, parke) 15 gün, klima ve kalorifer tesisatlarının çekilmesi 5 gün, elektrik ve su harici hat bağlantıları 5 gün, mutfak dolaplarının imalatı 15 gün, bahçe duvarı ve peyzajının yapılması 5 gün olarak evlerin yapım süreçlerini özetleyebiliriz.”

‘PREFABRİK EVLERİN ÖMRÜ ORTALAMA 40 YIL’

Bu evlerin esnek ve sağlam malzemelerden imal edildiğine ve deprem riski olan bölgelerde kullanılmasının doğru olduğuna dikkat çeken Görkem Genç, “Kurulumunun betonarme evlere göre nispeten kolay olması ve deprem riski olan bölgeler için uygun olması avantajları diyebiliriz. Ülkemizde yerleşen yapı kültüründen dolayı ilerleyen zamanlarda satış konusunda sıkıntı yaşanabilme ihtimali ve maliyetlerinin son zamanlarda artış göstermesi de dezavantajları olarak sayılabilir” açıklamasında bulundu. “Evlerin ortalama ömrü bakımları ile alakalı olmakla beraber yaklaşık 40 yıl diyebiliriz” şeklinde konuşan Genç, şunları da ekledi: 

“Evlerin bakımlarının yapılması gerekir, ilk eskimeler de birleşim noktalarında kılcal çatlaklar olarak başlar diyebiliriz ancak basit bakımlarla bunlar tamir edilebilir. Bu evler aynı zamanda yaşanılacak iklim bölgesine uygun imal edilmeli. Gerekli yalıtım yapıldıktan sonra yaz-kış oturmaya uygun.”

İnsanın her zaman, her koşulda ev yaptırmasının çok mümkün olmadığına dikkat çeken Gökrem Genç, “Yaşayacakları evi iyi tasarlamaları ve uygun bir proje üzerinden hareket etmelerini tavsiye ederim. Ayrıca gerekliliklerine göre bir ev yaptırmalılar, fazla büyük yapılan evler için ekstra maliyet kalemleri çıkacaktır. Bu işe başlamadan fiyat araştırmalarını ve uygulama yapacak olan firmayla şartları iyice konuşmaları gerekir. Hangi aşamaların uygulamayı yapacak firmaya ait olduğunu, hangi aşamaların evi yaptıracak kişinin sorumluluğunda olduğunu iyi belirlemeliler” ifadelerine yer verdi.

Ev sahibi olmanın hayalini kuran yoksul ve dar gelirli vatandaşlar için prefabrik ev desteği başvurusu ve şartları belli oldu. Şartları sağlayan vatandaşlara 150 bin liraya kadar prefabrik ev desteği veriliyor. Prefabrik ve betonarme ev yardımı; muhtaçlık sınırının altında yaşayanlara veriliyor. Yani hane halkı kişi başına düşen aylık kazancı güncel asgari ücretin 1/3’ünün altında olanlar, bu yardımı alabiliyorlar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir